Fuglevirus antakelig i Kina allerede

En amerikansk ekspert mener at mennesker helt sikkert er smittet av fuglevirus i Kina allerede, selv om kinesiske myndigheter benekter det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg ville være svært overrasket om det ikke fins tilfeller av mennesker som er smittet i Kina nå, sa Henry Niman ved Harvards medisinske fakultet onsdag.

Han mener det er helt usannsynlig at det ikke er tilfeller i et land med så mange mennesker, så mange kyllinger og så mange registrerte utbrudd av sykdommen blant kyllingene.

Niman sier også at jo lenger Kina drøyer med å fortelle sannheten, desto større er risikoen for at H5N1-viruset blir omdannet til en dødelig epidemi for menneskeheten.

- Viruset er der, og det muterer hele tiden. Statistisk sett vil viruset før eller senere mutere til en type som smitter blant mennesker, ikke bare fra fugl til menneske som hittil, sier Niman.

- For hver dag som går øker sjansene for at man får den tilfeldige hendelsen som forvandler epidemien til en katastrofe, sier han.

Benekter

Men en talsmann for helsemyndighetene i Kina, Liu Xia, gjentok onsdag at det ikke er registrert noen tilfeller av smitte til mennesker i landet, selv om muligheten ikke kan utelukkes.

Sykdommen har gjort store innhogg i kyllingbestanden i Kina siden den først oppsto i 2001, ifølge et dokument fra landbruksuniversitetet Huanan.

Ifølge andre kilder til en artikkel i Hongkong-avisa Standard har myndighetene dekket over et omfattende utbrudd som tok livet av mange tusen kyllinger i to kyllingfarmer i Guangdong-provinsen i oktober.

Den britiske avisa The Times meldte tidligere denne uka at Kina har gjennomført en omfattende dekkmanøver for å holde hemmelig at flere titall slaktere og handelsmenn skal ha dødd etter å ha blitt smittet av viruset.

Ingen er trygg

Verdens helseorganisasjon (WHO) meldte onsdag at epidemien nå sprer seg så raskt at ingen del av Asia kan føle seg trygg. Onsdag ble det også meldt om ytterligere to døde i Vietnam som følge av viruset. Også en seks år gammel gutt i Thailand døde av viruset onsdag.

Til sammen minst 16 mennesker er hittil døde av sykdommen, 11 i Vietnam og minst fem i Thailand, ifølge offisielle tall.

Sykdommen fortsetter å spre seg til tross for at 50 millioner kyllinger er avlivet hittil i Asia i et massivt forsøk på å stanse spredningen av viruset, ifølge FNs matvare- og landbruksorganisasjon FAO.

Hittil er sykdommen registrert i Kambodsja, Laos, Kina, Indonesia, Japan, Sør-Korea, Thailand og Vietnam, som er hardest rammet. I Taiwan og Pakistan er det meldt om svakere stammer av fugleviruset.

(NTB)