- Fuglevirus kan bli langt verre enn sars

Fugleinfluensaen som herjer i det sørøstlige Asia kan bli «tusen ganger verre» enn sars, mener WHO-eksperten som ledet kampen mot det dødelige lungeviruset i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

John McKenzie, som er professor ved Queensland University, fastholder i et intervju med avisen The Australian at fugleinfluensaen representerer «det verst tenkelige scenario» for en influensapandemi.

En pandemi er en epidemisk sykdom som brer seg fra land til land.

- Mens sars var en vekkeklokke med tanke på hva som kan skje med influensa, er bekymringene for fugleinfluensaen og for en ny influensapandemi tusen ganger verre enn sars, sier McKenzie.

Hittil har 17 mennesker mistet livet etter å ha pådratt seg fugleinfluensa. I tillegg har flere millioner kyllinger blitt slaktet.

- Sars var mindre sammenlignet med hva en pandemi av influensa eventuelt vil bli, legger McKenzie til.

Den australske professoren ledet Verdens helseorganisasjons kamp mot sars da lungesykdommen raste for vel ett år siden.

Sars brøt ut i Kina i november 2002 og spredte seg til 29 land. Totalt ble på verdensbasis 8.422 tilfeller registrert og 908 mennesker døde av sykdommen.

Mikrobiologen John McKenzie ledet en WHO-delegasjon som reiste til Beijing etter utbruddet av sars. Han påpeker at sars var langt mindre smittsomt enn fugleinfluensa, som tilsynelatende har forflyttet seg fra fugler til mennesker.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer