Fugleviruset: Hvem skal behandles først?

Barn vil bli mest utsatt for smitte når den nye FN-varslede influensa-pandemien bryter løs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det betyr ikke at barna behandles eller vaksineres først. En ny verdensomspennende influensa, en pandemi, vil ramme flere barn enn voksne.

Fugleinfluensa

Fugleinfluensaviruset (H5N1) er vanlig hos fugler. Smitte til menneske ble registrert i Hongkong i 1997.

I 2003 slo en undertype av

viruset til i Sørøst-Asia.

Millioner av høns og kyllinger ble slaktet. I 2004 blusset

viruset opp igjen.

I dag er tallet på døde 62, 121 er smittet.

Frykten er at H5N1 skal

endre seg, og bli i stand til å smitte mellom mennesker.

I den nye amerikanske pandemi-planen heter det at influensaen vil spre seg raskest blant skolebarn. 40 prosent må regne med å bli smittet.

-  Sprer seg raskt

-  De aller fleste i vårt land vet at influensa sprer seg raskt i skoler og barnehager. Vi planlegger nå hvordan vi skal møte denne utfordringen, sier direktør Geir Stene-Larsen i Folkehelseinstituttet.

Under Asiasyken i 1957 hadde skolebarn i Norge en spesielt høy sykelighet. De hadde en viktig rolle som smittespredere. I USA var sannsynligheten for at et skolebarn ble først smittet fem ganger høyere enn hos voksne. På Oslo-skolene var i snitt halvparten av elevene fraværende.

Disse opplysningene er hentet fra den norske, nasjonale beredskapsplanen for pandemisk influensa, fra 2003.

Erfaringen fra 1957 er også denne: De fleste tilfellene av alvorlig sykdom og død vil opptre hos eldre og personer med kroniske sykdommer.

Vil skoler og barnehager bli stengt? Må foreldre regne med å være hjemme med syke barn? Hvem skal behandles og vaksineres først? Myndighetene kan ikke gi klare svar. Ingen vet hvor farlig det nye viruset vil bli. Men utgangspunktet er at epidemien vil spre seg over hele landet.

-  Vaksine til alle

-  Hvis vi vaksinerer barna først, hindrer vi smittespredning. Men da må vi også regne med flere dødsfall, sier Stene-Larsen.

Hvis den nye epidemien blir som Asia-syken, vil norske myndigheter få god tid. Da vil det kunne gå ni måneder fra utbruddet i Asia til epidemien når oss. Men samfunnet har endret seg dramatisk siden 1957. Og sykdommen kan nå Norge lenge før vaksinen er på plass. Da er det influensamedisinen Tamiflu som er vårt beste forsvar.

-  Vi satser på å ha nok vaksine til alle, og beredskapsplanen er snart ferdig, sier Stene-Larsen.

SMITTER MELLOM BARN: Skoler og barnehager vil bli de stedene hvor barna hyppigst blir smittet. Derfor vil vaksinering av barn, før voksne, hindre smitte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer