Fugleviruset kan ha mutert

En hel familie er smittet i Indonesia - kan ha smittet mellom mennesker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ekspertene frykter at fugleviruset kan ha smittet mellom et begrenset antall mennesker etter at en hel indonesisk familie ble smittet, melder Reuters.

Familien på sju fra landsbyen Kubu Sembiland i Nord-Sumatra døde denne måneden. Aldri før har så mange i en familie blitt smittet.

WHO-talsmann Peter Cordingley sier ifølge BBC at det ikke finnes tegn til infisert fjærkre i umiddelbar nærhet. WHO utelukker derfor ikke muligheten for at viruset kan ha smittet mellom mennesker. Men han understreker at det ikke finnes bevis for at viruset har mutert.

Ekspertene er bekymret for at dersom viruset muterer, kan H5N1-varianten lettere smitte mellom mennesker og føre til en pandemi.

H5N1 har allerede tatt livet av flere enn 120 mennesker verden over siden epidemien startet i 2003. De fleste dødsfallene har skjedd i Asia, men tilfeller hos mennesker og fjærkre er også blitt oppdaget i Europa og Afrika. Alle de som er blitt smittet så langt, mener man er blitt smittet som følge av direkte kontakt med syke fjærkre.

Også tidligere har grupper av mennesker blitt smittet samtidig. Men ifølge Cordingley er tilfellene i Sumatra ekstra alvorlige.

- Dette er sannsynligvis det mest bekymringsverdige tilfellet så langt siden fugleinfluensaen begynte for tre år siden, og vi kan ikke finne noen åpenbar kilde til smitten. Vi finner ingen tegn til smittede fjærkre, ingen tegn til virus i nærmiljøet deres, sier han.

Den første av de sju som døde var en kvinne, som ble syk i slutten av april. Hun døde i mai. De andre seks som døde hadde nær kontakt med henne og med hverandre. Én person i familien er gjenlevende, og ble behandlet på sykehus i dag.

 SISTE GJENLEVENDE: En hel familie på sju er døde av fugleinfluensa. Siste medlem av familien ble behandlet på sykehus i dag. Foto: AP/ SCANPIX
SISTE GJENLEVENDE: En hel familie på sju er døde av fugleinfluensa. Siste medlem av familien ble behandlet på sykehus i dag. Foto: AP/ SCANPIX Vis mer

Helseeksperter fra WHO og Indonesia etterlyser nå personer som kan ha vært i kontakt med dem og gir dem antivirusmedisin, ifølge WHO.

Fugleviruset kan ha mutert