Fugleviruset skremmer ingen

Det er farligere enn Sars. Men i Hongkong er det ingen som bryr seg om det livsfarlige fugleviruset. I Vitnam har allerede sju mennesker dødd som følge av viruset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HONGKONG (Dagbladet): - Ser du noen munnbind blant folk på gata? spør Tong. Han selger kyllinger og ender i alle varianter og har på ingen måte merket svikt i omsetningen. Og slik er det blant de fleste kjøpmennene i Hongkongs Reclamation Street.

I Verdens helseorganisasjon (WHO) er det stor bekymring for at fugleviruset skal bli en dødelig epidemi.

I går døde en 13 år gammel gutt av fugleviruset i Vietnam. Han ble det sjuende offeret for sykdommen i landet, og WHO anbefaler isolat av personer som er smittet. Smitten sprer seg fra fugler. De frykter at viruset gjennom mutasjon skal utvikle seg til å smitte like lett som influensa.

Tror på kontroll

Da sarsepidemien herjet Hongkong, var smittefrykten høy i byen. De fleste gikk med munnbind - mange holdt seg hjemme av frykt for å pådra seg det dødelige viruset. Men midt i den kinesiske nyttårsfeiringen er munnbindet unntaket i gatebildet.

Med andre ord - frykten ser ut til å være totalt fraværende

- Jeg har hørt om fugleviruset, men kontrollen er god, sier Tong til Dagbladet.

- Kyllingene som selges her, er garantert fri for smitte. Og folk skal ha mat, og vi spiser mye fugl i denne delen av verden - spesielt til nyttår.

- Når myndighetene sier de har kontroll, så tror jeg på det.

Alle kjøper kylling

I oppkjøringen til den kinesiske nyttårsfeiringen som ble avsluttet i går, er det solgt over to millioner levende kyllinger i Hongkong. Det er en økning på 23 prosent målt i forhold til samme tidagersperiode i fjor.

- Myndighetenes økte kontroll på kyllingimporten har gjort folket i Hongkong trygge på at de kan spise kylling selv om fugleviruset er påvist i andre asiatiske land, sier Tsui Ming-tuen, formann i Hongkongs grossistlag for levende kyllinger.

- Alle kjøper kylling til nyttår, det er tradisjon, og med den gode kontrollen er det ingen fare, sier Ming-tuen.

Fryktet panikk

I Thailand sa også myndighetene at de hadde kontroll. Fredag innrømmet myndighetene imidlertid at en mann som drev oppdrett av kamphaner, er død av smitten. To gutter er smittet, og seks andre har sannsynligvis også har pådratt seg det dødelige fugleviruset. Samtidig ble det klart at myndighetene har holdt utbruddet skjult for offentligheten i et par uker. EU og Japan har stanset sin import av kyllinger fra Thailand, der millioner av kyllinger er slaktet.

De thailandske myndighetenes innrømmelse bekrefter at det dødelige viruset har spredt seg rundt i Sørøst-Asia.

I Guangdong-provinsen i Kina finnes det 1,3 milliarder levende kyllinger. Verdens helseorganisasjon frykter et massivt utbrudd av det dødelige viruset.

- Hvis viruset bryter ut her, har det potensial til å ramme veldig mange mennesker, sier WHO-ekspert Jeffrey Gilbert.

- Det vil helt sikkert spre seg mer enn sars.

<B>«INGEN FARE»:</B> Tong selger kyllinger som aldri før. Helsemyndighetene frykter at kyllingviruset i Sørøst-Asia kan føre til en dødelig epidemi.