- Fujimori mot alle

Nå er det Fujimori mot alle og alle mot Fujimori. Hans motstandere har samlet seg bak Toledo. Folk er rett og slett lei av Fujimoris undertrykkelse og fusk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette sier Nancy Valcarcel til Dagbladet under et besøk i Oslo. Hun er gift med en av president Alberto Fujimoris mest berømte politiske fanger, Yehude Simsn Munari. I åtte år har han sittet i fengsel, bare ett år kortere enn Fujimori har sittet i presidentpalasset i Lima, for å sone en dom på 20 år.

Uskyldig dømt?

Yehude Simsn, forfatter, akademiker, parlamentariker og forkjemper for menneskerettigheter, ble i 1992 dømt for å ha forbindelse med geriljabevegelsen Tupac Amaru, noe han blankt avviser. Det samme gjør de fengslede lederne i Tupac Amaru. Utenlandske menneskerettsorganisasjoner mener han er uskyldig dømt. I fjor fikk han Ytringsfrihetsprisen av Den norske Forfatterforening, tildelt i sikkerhetsfengselet Castro Castro i Lima.

Nancy Valcarcel frykter for at ektemannen skal bli sittende i fengsel så lenge Fujimori får fortsette som president. Flere ganger har han anket, men til ingen nytte.

Nytt håp

- I 1994 kom Fujimori til fengselet for å innvie en ny paviljong. Yehude fikk snakke med ham, og sa seg uskyldig. Fujimori lovte å undersøke. En regjeringsoppnevnt kommisjon foreslo i 1998 å gi benådning. Men Fujimori nektet, sier Valcarcel. Nå setter hun sitt håp til utenlandsk press og til at Fujimori til slutt ikke skal lykkes i å fortsette som president.

- I Peru stemmer folk mot Fujimori, ikke nødvendigvis for Toledo, sier Nancy Valcarcel.