- Fukt kan gi samme skader som passiv røyking

Fuktskader i boligen er like farlig for helsen som passiv røyking, mener overlege.

FUKTSKADER: Kan være farlig.
FUKTSKADER: Kan være farlig. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Helsedirektoratet og Norges astma- og allergiforbund (NAAF) arrangerte nylig den såkalte inneklimadagen, hvor blant annet de helsemessige konsekvensene av dårlig inneklima ble diskutert.

Overlege Jan Vilhelm Bakke, som er tilknyttet NTNU og Arbeidstilsynet og har en doktorgrad i inneklimaproblematikk, understreker overfor Aftenposten at fukt i bygg er et betydelig helseproblem.

- Det er viktig å ta fuktproblemer i hus på alvor. Ser man bort fra kreft, viser forskning at fukt i hus gir samme grad av økt forekomst for luftveisinfeksjoner og allergiske reaksjoner som passiv røyking, sier Bakke.

Ifølge overlegen medfører fukt i boligen en større risiko for bronkitt, KOLS, astma og andre allergi- og luftveisproblemer - de samme helseplagene man kan få ved passiv røyking.

Inspeksjonsfirmaet Anticimex har undersøkt 16 000 norske boliger, og resultatene er nedslående. Ifølge firmaet er sju av ti bad for dårlige, og skadeomfanget i kjellere og sokkeletasjer er stort. Fuktskader blir oppgitt som hovedproblemet.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer