Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Fukushima-arbeiderne risikerer å dø av overarbeid

Lege slår alarm etter å ha undersøkt de TEPCO-ansatte som jobber ved det ødelagte atomkraftverket i Japan.

 SJEKKER STRÅLINGSVERIENE:  Soldater sjekker strålingsverdiene på et helikopter på basen for krisearbeiderne som jobber med å begrense skadene på Fukushima. Foto: AFP PHOTO / JAPANESE DEFENSE MINISTRY
SJEKKER STRÅLINGSVERIENE: Soldater sjekker strålingsverdiene på et helikopter på basen for krisearbeiderne som jobber med å begrense skadene på Fukushima. Foto: AFP PHOTO / JAPANESE DEFENSE MINISTRY Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Over fem uker etter jordskjelvet og tsunamien som satte atomkraftverket Fukushima Daiichi ut av spill, jobber fortsatt arbeiderne i Tokyo Electric Power Company (TEPCO) på spreng for å begrense radioaktive utslipp.

De arbeider under svært vanskelige forhold.

Ikke bare risikerer de skader fra strålingen, de risikerer også alvorlig depresjon eller å dø av overarbeid, fastslår en lege som nettopp har undersøkt dem overfor det japanske nyhetsbyrået Kyodo News.

Arbeiderne føler et slags moralsk ansvar for atomkatastrofen, sier Takeshi Tanigawa til nyhetsbyrået. I tillegg unnslapp noen av dem bare så vidt døden i jordskjelvet og den påfølgende tsunamien 11. mars. Flere har også mistet hjemme sine, venner og slektninger. 

Alt dette gjør at arbeiderne er utsatt for et ekstremt press fra mange kanter, sier legen. 

Må avlastes Når arbeidsdagen er over fraktes arbeiderne til en gymsal ti kilometer fra atomkraftverket hvor de sover på gulvet i soveposer med matter under, opplyser legen.

- Mange klager over vanskeligheter med å sove. Risikoen for depresjoner og død av overarbeid vil øke ytterligere om dette forsetter, sier Tanigawa. 

- Flere av dem frykter også langtidsvirkningene av strålingen de utsettes for, legger han til.

Legen mener TEPCO må sette inn alle arbeiderne sine eller be andre atomkraftverk om hjelp for å avlaste de hardt pressa arbeiderne.   

- Ansatte som er involvert i farlig arbeid har menneskerettigheter og koner og barn som andre. Vi bør ikke behandle livene deres respektløst, sier han.

Høye stråleverdier I helgen gikk to roboter inn et av reaktorbyggene ved kraftverket. Målingene viste at verdiene fortsatt var for høye til at mennesker kan gå inn.  Robotene kan gjøre målinger og foreta prøver, men kan ikke fult ut erstatte menneskelig arbeidskraft.  

- Det er begrenset hva robotene kan gjøre der inne, så mennesker må etter hvert gå inn i bygningene, sa Takeshi Makigami fra TEPCO da selskapet for to dager siden presenterte en plan som skal gjøre anlegget trygt innen seks til ni måneder.

Etter de nye målingene tviler flere på at dette er realistisk.   

Ifølge Statens Strålevern er utslippene fra Fukushima kommet opp i rundt 10 prosent av utslippene fra Tsjernobyl-ulykka. 

SOVER I GYMSAL:  Når arbeiderne ikke jobber sover de på gulvet av en gymsal ti kilometer fra det ødelagte atomkraftverket. Foto: REUTERS/Takeshi Tanigawa
SOVER I GYMSAL: Når arbeiderne ikke jobber sover de på gulvet av en gymsal ti kilometer fra det ødelagte atomkraftverket. Foto: REUTERS/Takeshi Tanigawa Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media