Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Fukushima er den største industrielle katastrofen i menneskets historie

Esksperter tror situasjonen er verre enn japanske myndigheter gir uttrykk for.

VERRE ENN MAN TRODDE: Flere eksperter tror utslippene etter ulykken ved Fukushima er større og verre enn myndighetene gir uttrykk for. Foto: REUTERS/Yuri Maltsev
VERRE ENN MAN TRODDE: Flere eksperter tror utslippene etter ulykken ved Fukushima er større og verre enn myndighetene gir uttrykk for. Foto: REUTERS/Yuri Maltsev Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Fukushima er den største industrielle katastrofen i menneskets historie, sier Arnold Gundersen, som tidligere har ledet og koordinert 70 atomkraftverk i USA, til Al Jazeera.

Flere reaktorer ved atomkraftverket Fukushima i Japan ble skadet og ødelagt da landet ble rammet av et kraftig jordskjerlv med en etterfølgende tsunami 11. mars i år. Arbeidet med å kjøle ned reaktorkjernene som var i ferd med å smelte mislyktes, og beboere i en radius på 20 kilometer rundt anlegget ble evakuert i frykt for farlig stråling.

Ikke effektive nok Nå tror altså flere eksperter at situasjonen er verre enn japanske myndigheter og eieren av anlegget Tokyo Electric Power Company (TEPCO) gir uttrykk for.

- Tre av reaktorene og fire brenselskjerner i Fukushima er eksponert. Dette tilsvarer mest sannsynlig 20 atomreaktorkjerner på grunn av brenselskjernene, og de er nødt til å kjøles ned, noe som er umulig å gjøre effektivt nok, sier Gundersen til Al Jazeera.

Det ble tidlig forsøkt å kjøle ned reaktorene med havvann, noe som kun førte til damp og radioaktiv stråling i luften. Selv om anlegget nå er stengt generer fortsatt stoffer som uranium mye varme og trenger derfor nedkjøling. Gundersen peker på at når så mye vann pumpes inn i reaktorene vil det også være store mengder av radioaktivt vann som det må gjøres noe med.

- Vannet vil inneholde plutonium og uranium. Hvor gjør de av vannet? spør han, og forklarer nærmere:

- TEPCO sa de hadde en nedsmeltning. En nedsmeltning vil si at brenslet faller til bunn av reaktoren, og en gjennomsmelting vil si at det har smeltet gjennom noen lag. Denne smeltede samlingen er ekstremt radioaktiv. Når vann heller oppå blir vannet radioaktivt, og jo mer vann som helles på, jo større mengder radioaktivt vann får man, sier Gundersen.

Værre enn Tsjernobyl Tidligere denne måneden kom det frem at reaktorene 1, 2 og 3 hadde brent helt ned, og talsmenn for TEPCO uttalte at ulykken mest sannsynlig hadde ført til større mengder radioaktivt utslipp enn Tsjernobyl. Stemmer dette er Fukushima den verste atomulykken noensinne.

I tillegg er et område på omtrent 966 kvadratkilometer rundt atomkraftanlegget nå mest sannsynlig ubeboelig. Uavhengige forskere har overvåket flere steder rundt kraftverket og funnene er skremmende.

JOBBER PÅ SPRENG: Arbeidere inspiserer utstyr inne i anlegget. Foto: AP Photo/Tokyo Electric Power Co., File
JOBBER PÅ SPRENG: Arbeidere inspiserer utstyr inne i anlegget. Foto: AP Photo/Tokyo Electric Power Co., File Vis mer

Data Gundersen har sett på viser at det finnes såkalte «hot spots» lenger unna kraftverket enn det som ble oppdaget etter Tsjernobyl. Mengden av stråling var i fere av tilfellene også like høye som i områder som etter Tsjernobyl ble ingenmansland. Gundersen peker også på at det er sluppet ut mer stråling en det er rapportert om.

- Kalkuleringer viser at det ble sluppet ut over dobbelt så store mengder radioaktiv stråling som man først trodde i løpet av de første 80 dagene. Dette er vanskelig å rydde opp i. Det finnes jo fortsatt radioaktive villsvin i Tyskland, 30 år etter Tsjernobyl, sier Gundersen.

Radioaktive målere for barn I USA publiserte nylig legen Jeanett Sherman og epidemiologen Joseph Mangano et essay hvor de setter fokus på en økning i spedbarnsdødelighet på hele 35 prosent i byer nordvest I USA eller etter ulykken i Japan og mener dette kan være et resultat av dette.

De åtte byene som er med i rapporten er San Jose, Berkely, San Fransisco, Sacramento, Santa Cruz, Portland, Seattle og Boise, og undersøkelsene ble gjort de første ti ukene etter ulykken.

- Det er og bør være bekymring over at unge mennesker blir eksponert, og japanske myndigheter dele ut målere som kan måle radioaktivitet til barn, sier Dr MV Ramana ved Princeton University til Al Jazeera.

DOBLE DØRER: Doble dører ved reaktor 2 med luftrensere skal prøve å redusere radioaktiviteten inne i bygget. Foto: Foto: EPA/TEPCO
DOBLE DØRER: Doble dører ved reaktor 2 med luftrensere skal prøve å redusere radioaktiviteten inne i bygget. Foto: Foto: EPA/TEPCO Vis mer