- Fukushima er den største industrielle katastrofen i menneskets historie

Esksperter tror situasjonen er verre enn japanske myndigheter gir uttrykk for.

VERRE ENN MAN TRODDE: Flere eksperter tror utslippene etter ulykken ved Fukushima er større og verre enn myndighetene gir uttrykk for. Foto: REUTERS/Yuri Maltsev
VERRE ENN MAN TRODDE: Flere eksperter tror utslippene etter ulykken ved Fukushima er større og verre enn myndighetene gir uttrykk for. Foto: REUTERS/Yuri Maltsev Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Fukushima er den største industrielle katastrofen i menneskets historie, sier Arnold Gundersen, som tidligere har ledet og koordinert 70 atomkraftverk i USA, til Al Jazeera.

Flere reaktorer ved atomkraftverket Fukushima i Japan ble skadet og ødelagt da landet ble rammet av et kraftig jordskjerlv med en etterfølgende tsunami 11. mars i år. Arbeidet med å kjøle ned reaktorkjernene som var i ferd med å smelte mislyktes, og beboere i en radius på 20 kilometer rundt anlegget ble evakuert i frykt for farlig stråling.

Ikke effektive nok Nå tror altså flere eksperter at situasjonen er verre enn japanske myndigheter og eieren av anlegget Tokyo Electric Power Company (TEPCO) gir uttrykk for.

- Tre av reaktorene og fire brenselskjerner i Fukushima er eksponert. Dette tilsvarer mest sannsynlig 20 atomreaktorkjerner på grunn av brenselskjernene, og de er nødt til å kjøles ned, noe som er umulig å gjøre effektivt nok, sier Gundersen til Al Jazeera.

Det ble tidlig forsøkt å kjøle ned reaktorene med havvann, noe som kun førte til damp og radioaktiv stråling i luften. Selv om anlegget nå er stengt generer fortsatt stoffer som uranium mye varme og trenger derfor nedkjøling. Gundersen peker på at når så mye vann pumpes inn i reaktorene vil det også være store mengder av radioaktivt vann som det må gjøres noe med.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer