Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Fukushima-kraftverket var bygget for halvparten så høye bølger

Kjernekraftverket skulle tåle to meter høye bølger. Tsunamien var minst dobbelt så høy.

EKSPLOSJON: Denne sekvensen viser eksplosjonen ved atomreaktoren i Fukushima lørdag. Foto: REUTERS/NTV
EKSPLOSJON: Denne sekvensen viser eksplosjonen ved atomreaktoren i Fukushima lørdag. Foto: REUTERS/NTV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det sier en pensjonert kjernekraftekspert til korrespondent Steve Herman i Voice of America (VOA).

- Ingen planla for bølger høyere enn to meter ved Fukushima. Men bølgene i tsunamien etter jordskjelvet var mellom fire og sju meter høye, og utslettet det elektriske anlegget, forteller Herman på Twitter om telefonintervjuet han har hatt med en høyt respektert atomkraftekspert.

Det er ikke første gang det kommer meldinger om sikkerhetssvikt ved kjernekraftverket i Fukushima. I går skrev Dagbladet om seismologen og professoren i bysikkerhet ved Kobe-universitet, Katsuhiko Ishibashi, som for flere år siden advarte mot at en ulykke kunne inntreffe ved Fukushima-anlegget.

Eksperten Steve Herman har snakket med sier han ikke sitter på innsideinformasjon om kraftverkets historie. Likevel betegner han det som mest sannsynlig at kjernereaktoren er delvis skadd.

- Men det er ikke sikkert at man kan kalle det nedsmelting, så lenge ingen kan undersøke reaktoren og bekrefte dette, skriver Herman.

Ifølge Herman sier kjernekrafteksperten at de radioaktive målingene ikke viser betydelige utslipp, men at japanske myndigheter ønsker å være på den sikre siden.

- Men feil på kjølesystemet er forferdelig, sier eksperten som anslår at den skadde reaktoren aldri vil kunne bli brukt igjen.

Nedsmelting kan ha forekommet ved to reaktorer, advarer Japans regjering ifølge NTB. Opptil 160 mennesker kan ha blitt utsatt for radioaktiv stråling ved de jordskjelvrammede atomkraftverkene i Fukushima.

Strålingsnivået utenfor ett av de to atomkraftverkene i Fukushima oversteg søndag de lovlig tillatte grensene, opplyser kraftselskapet TEPCO.

Ni personer har allerede vist tegn til mulige strålingsskader, viser undersøkelser, og det er beregnet at antall rammede kan øke til mellom 70 og 160, opplyser Japans direktorat for atom- og industrisikkerhet.

For å beskytte befolkningen mot radioaktiv stråling er det igangsatt evakuering i en radius på 20 kilometer rundt kraftverket og 10 kilometer rundt et annet atomkraftverk i Fukushima.

Om lag 140.000 mennesker er berørt av evakueringen, ifølge Det internasjonale atomenergibyrå (IAEA).

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling