Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fukushima-robotene som sendes inn for å lete etter radioaktivt stoff dør på stedet

Tok to år å produsere dem.

ARBEID: Arbeidet med å hindre kjernefysisk lekkasje fra atomkraftverket Fukushima Daiichi pågår for fullt.  Foto: EPA/TORU HANAI / SCANPIX
ARBEID: Arbeidet med å hindre kjernefysisk lekkasje fra atomkraftverket Fukushima Daiichi pågår for fullt. Foto: EPA/TORU HANAI / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at sentrale deler av kjernekraftverket Fukushima i Japan ble oversvømt som følge av jordskjelvet og den påfølgende tsunamien som rammet landet den 11. mars 2011, har japanerne forsøkt å redusere utslippet av kjernefysisk lekkasje.

Hendelsen blir beskrevet som den nest verste atomulykken som har funnet sted, kun forbigått av Tsjernobyl-ulykken i 1986. I tre av annleggets seks atomreaktorer oppsto det kjernefysisk nedsmelting i tida før atomreaktorene ble stabilisert.

Roboter - Det er svært vanskelig å få tilgang til innsiden av det kjernefysiske anlegget, sier Naohiro Masuda, ansvarlig leder for kraftselskapet Tepco, som driver kjernekraftverket, til Newsweek.

- Den største hindringen er stråling, fortsetter han.

I enkelte deler av anlegget er nemlig strålingen så kraftig at det er livsfarlig for mennesker å ta seg inn. Derfor har Tepco utviklet egne roboter, som kan svømme under vann inn til områder der de igjen søker etter de smeltede atomreaktorene.

Hver robot er skreddersydd for den enkelte bygningen, og det har tatt to år å utvikle dem, ifølge ham.

- Blir ubruklige Men nå viser det seg at heller ikke robotene takler den sterke strålingen, ifølge Newsweeks artikkel.

- Så snart de kommer i nærheten av reaktorene, ødelegger strålingen ledningene deres og gjør dem ubrukelige, sier Masuda. 

Tsunamien som ble utløst etter at jordskjelvet som rammet Japan for snart fem år siden, var ti meter høy da den braste inn i
Fukushima-kraftverket.

Bekymring Over 15 000 mennesker er bekreftet drept som følge av naturkatastrofen. Fortsatt har flere tusen status som savnet.

Arbeidet ved anlegget i dag består blant annet i å pumpe en jevn strøm av vann inn for å kjøle ned de ødelagte reaktorene. Vannet blir deretter pumpet ut igjen og lagret i tanker, skriver Newsweek.

Noen påpeker at det også er knyttet risiko til dette.

- En av de største utfordringene er hva man skal gjøre med millioner tonn radioaktivt vann, sier leder ved anlegget, Akiro Ono, som tilføyer at han er dypt bekymret for at noe av vannet skal lekke ut i havet - hvilket har skjedd tidligere.

ATOMKRAFTVERK: Fukushima Daiichi ble oversvømt som følge av jordskjelvet og den påfølgende tsunamien som rammet JApan den 11. mars 2011. Foto: TOSHIFUMI KITAMURA / AFP / SCANPIX
ATOMKRAFTVERK: Fukushima Daiichi ble oversvømt som følge av jordskjelvet og den påfølgende tsunamien som rammet JApan den 11. mars 2011. Foto: TOSHIFUMI KITAMURA / AFP / SCANPIX Vis mer
Hele Norges coronakart