- Fukushima var en menneskeskapt katastrofe

Ny rapport gir japaneres instinktive lydighet og motvilje mot å sette seg opp mot autoriteter skylda for atomkatastrofen.

BURDE VÆRT BEDRE FORBEREDT: En ny rapport konkluderer med at alle årsakene til ulykken burde ha vært forutsett. Foto: Mandatory Credit REUTERS/Air Photo Service/Files
BURDE VÆRT BEDRE FORBEREDT: En ny rapport konkluderer med at alle årsakene til ulykken burde ha vært forutsett. Foto: Mandatory Credit REUTERS/Air Photo Service/Files Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En ny rapport fra en uavhengig kommisjon, oppnevnt av det japanske parlamentet, konkluderer med at atomkatastrofen på kjernekraftverket Fukushima i Japan var menneskeskapt.

Atomkraftverket ble hardt rammet av et jordskjelv og påfølgende tsunami den 11. mars i fjor. Det ødelagte atomkraftverket sendte ut farlig stråling og tusenvis av mennesker måtte evakueres fra hjemme sine i områdene rundt. Ulykken er den verste atomulykken siden Tsjernobyl, og det ble erklært kjernefysisk unntakstilstand i Japan.

I motsetning til Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) hevder kommisjonen at alle de direkte årsakene til ulykken burde ha vært forutsett før 11. mars.

I rapporten beskrives både feil og overlagt uaktsomhet på kjernekraftverket før jordskjelvet og tsunamien, og mangelfull respons i de etterfølgende timene, dagene og ukene.

- Ansatte manglet kunnskap Mangelen på trening og kunnskap hos de TEPCO-ansatte på kraftverket reduserte effektiviteten på responsen på et meget kritisk tidspunkt, hevder rapporten. I tillegg var TEPCO og myndighetene ineffektive når det gjaldt å begrense ødeleggelsene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer