-Fulgte bare ordre

Dommer stoppet Abu Ghraib-rettssak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lynndie England (22) er en av de mest profilerte aktørene fra skandalen i Abu Ghraib-fengselet. Hun har tidligere erklært seg skyldig i fangemishandlingen. I går ble saken mot henne stoppet, skriver AP.

Etter militær lov, kan ikke dommeren akseptere at England erklærte seg skyldig, dersom hun på tidspunktet forbrytelsen fant sted ikke var klar over at hun gjorde noe ulovlig.

I går vitnet Charles Graner Jr., Lynndie Englands ekskjæreste og far til barnet hennes, som jobbet sammen med henne i Abu Ghraib-fengselet.

- Hun fulgte bare ordre, sa Graner til CNN.

Dermed sådde han tvil om hvorvidt England visste at det hun gjorde var galt. I så fall kunne hun ikke erklære seg skyldig slik hun har gjort.

- Denne rettssaken stopper i dag og vil bli tatt opp en gang i fremtiden, erklærte dommeren, oberst James Pohl i følge Sky.com.

Saken vil bli sendt tilbake til den militære påtalemyndigheten, som må sette i gang saksprosessen på nytt. Det kan ta måneder.

-Helt legitimt

Syv andre tiltalte har erklært seg skyldige i mishandling av fangene i det irakiske fengselet. Graner er allerede funnet skyldig i mishandling av fangene, men det er usikkert om han er enig i at det som foregikk i fengselet var galt.

- Jeg plasserte et hundelenke rundt halsen til en irakisk fange, og ba Lynndie føre ham ut av cellen. Det var en helt legitim prosedyre i fengselet, uttalte Graner i retten.

Ifølge en skriftlig erklæring, er Graner rystet over at hun erklærte seg skyldig. Han håper at tilståelsen vil føre til en mildere dom for eks-kjæresten.

England derimot så ikke ut til å nære noen positive følelser overfor Graner.

- Ikke glem hornene og høygaffelen, sa England til rettstegneren som skisserte opp Graner.

Dette bildet vakte avsky verden over: Men Graner synes det viser en helt legitim fengselsprosedyre.
Graner: Men uten horn og høygaffel, slik England helst hadde sett det.