Spion-saken:

Fulgte den spionsiktede i over to år

I flere år fotfulgte kontraetterretnings-agentene til PST den russiske attachéen, som de mistenkte var hemmelig agent. Siden 2018 har de vært helt sikre på at mannen i 50-åra solgte informasjon til russerne.

SPIONSIKTET: En norsk statsborger i 50-årene er siktet for spionasje etter flere møter med det PST mener er en russisk etterretningsoffiser. Foto: Stein Morch / NTB scanpix
SPIONSIKTET: En norsk statsborger i 50-årene er siktet for spionasje etter flere møter med det PST mener er en russisk etterretningsoffiser. Foto: Stein Morch / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I mange tiår har sikkerhetspolitiet i Norge ligget i buskene ved Drammensveien i Oslo – hvor den russiske ambassaden holder til – og fulgt med hva de angivelige diplomatene har holdt på med.

Dagbladet får bekreftet at PST i 2018, etter å ha fulgt nøye med på hva en av attachéene ved Den russiske ambassaden foretok seg, fikk klare bevis for at russerne hadde vervet en spion.

Etter mange års spaning hadde kontra-etterretningsagentene til PST suksess.

Lang kontakt

Kilder med innsyn i spionsaken bekrefter at PST mener kontakten mellom mannen i 50-åra, og russerne går enda lengre tilbake i tid.

Kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken ønsker ikke å kommentere Dagbladets opplysninger.

Tidligere avdelingssjef i den militære etterretningen i Norge, E-tjenesten, Ola Kaldager, understreker overfor Dagbladet at han ikke kjenner saken. Men på generelt grunnlag sier Kaldager:

- Dette virker som en klassisk spionsak. Etter år med jobbing og godt håndverk har PST endelig fått fast dokumentasjon. Alt taler for at den russiske etterretning-agenten ikke har vært forsiktig nok, og slik har PST kunnet avsløre ham.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer