Fulgte etter selvmords-bussen i taxi

De to kvinnene fikk beskjed fra selvmordsbomberen og sparte livet ved å gå av bussen. Men 9 døde fordi de ikke advarte. De to kvinnene fulgte bussen med taxi i 15 minutter uten å advare noen. De pårørende raser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se også Holdt kjeft om selvmordsbomber De to israelsk-palestinske kvinnene gikk av bussen etter at de fikk advarsler fra en selvmordsbomber om at «noe forferdelig» skulle skje.

Holdt tett

De to praiet en taxi og forfulgte den fordømte bussen i 15 minutter. Men de sa ingenting på turen, sier taxisjåføren ifølge AP.

Detaljene som nå kommer fram har ført til mistro og raseri i opinionen. Folk er sjokkert over at de to kvinnene ikke ringte til politiet med en gang de gikk ut av bussen som skulle ekplodere. Ni passasjerer og vitner ble drept og flere ble såret i søndagens eksplosjon.

- De visste, men de sa ingenting, står det i overskriften på framsida av avisa Yediot Ahronot i dag. I tillegg bringer avisa bilder av de to nå svært upopulære kvinnene

- Hvorfor advarte de ikke min sønn? står det øverst på Maariv dailys forside, som siterer faren til et av ofrene.

Var nervøse

Taxisjåføren Hisham Ghanem forteller om turen i israelsk radio. Han kan ikke forstå hvorfor de to ikke fortalte hva som var i ferd med å skje. Sjåføren kjørte kvinnene bak bussen, ved siden av den og stoppet rett foran den før den eksploderte.

Ghanem sier at han bare så ett tegn på at kvinnen var redde. Yasra Bachri ble redd da taxien stoppet så nær bussen da den skulle slippe av og ta opp nye passasjerer. Da skal kvinnen ha ropt «Min Gud!».

Taxien hadde stoppet foran bussen da den eksploderte. Bachri og den andre kvinnen, Samia Asdi, skrek høyt og hysterisk «Bussen!» og forsøkte desperat å hive seg ut av drosjen.

Sjåføren sprang til eksplosjonsstedet for å hjelpe sårede passasjerer. Da han kom tilbake var kvinnene forsvunnet. De to meldte seg selv til politiet senere.

Siktes

Bachri ble ondsdag siktet for å ikke ha forsøkt å hindre et lovbrudd siden hun hadde snakket direkte med selvmordsbomberen. Asdi kommer sannsynligvis ikke til å bli siktet, fordi det er usikkert når hun fikk vite det bombemannen hadde sagt til Bachri.

Blant de drepte er Maisoun Hassan, hvis søster var venninne med Bachri. Jihan Hassan var også på bussen og ble skadet i eksplosjonen.

- Hvorfor fortalte de oss ingenting? spør Jihan Hassan i dag.

- Nå har jeg ingen søster og mange har mistet sine kjære. Om de bare hadde sagt noe!

Trodde ikke han var terrorist

Bachri fortalte at selvmordsbomberen, som satt rett ved siden av henne på bussen, bare ga en vag advarsel. Hun fortalte at hun trodde han var en turist fordi han hadde shorts og sommerhatt på.

- Jeg var redd ham og trodde han ville plage meg, sier Bachri til Maariv.

- Det slo meg ikke i et sekund at han var en terrorist, avslutter kvinnen. De to kvinnene er begge 19 år gamle og studerer til å bli sykepleiere.

Søndag satt de to kvinnene på en buss som gikk fra kystbyen Haifa til Safed nord i Israel.

NI DØDE:</B> De pårørende raser fordi kvinnene ikke varslet om bomben.
<B>STØTTES AV VENNER:</B> Yasra Bachri, 19, er siktet for å ikke ha varslet om selvmordsbombing. Her støttes hun av slektninger i hjembyen på Vestbredden.