Fulgte fødsel fra innsiden av mors liv

Kvinne sa seg villig til å nedkomme i MR-maskin. Håper på ny viten som kan redde liv.

PÅ VEI UT: Leger i Tyskland har for første gang monitorert en fødsel live ved hjelp av en MR-maskin. Bildet er snudd 90 grader mot klokka. Foto: DPA/SCANPIX
PÅ VEI UT: Leger i Tyskland har for første gang monitorert en fødsel live ved hjelp av en MR-maskin. Bildet er snudd 90 grader mot klokka. Foto: DPA/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Legene på Charité-sykehuset i Berlin har skrevet medisinsk historie. For første gang i historien er livebilder fra en fødsel tatt opp av en MR-maskin, skriver Daily Mail.

Bildene kan gi verdifull ny viten om fødselprosessen og redde framtidige liv.

Gynekolog Ernst Beinder sier fødselen forløp som normalt og at maskinen filmet alle bevegelser og alle prosesser som foregikk inni mors liv. Maskinen ble også brukt til å monitorere babyens hjerterytme.

- Et lite mirakel - Vi kan nå se alle detaljer som vi tidligere bare kunne studere med sonder. Bildene er fascinerende og beviser at enhver fødsel er et lite mirakel, sier Beinder.

Sykehuset opplyser om at flere vordende mødre har sagt seg villige til å føde i MR-maskinen. Planen er at ytterligere fem fødsler skal studeres fra innsiden av mors liv på denne måten.

Sykehuset har modifisert MR-maskinen, slik at det er nok plass til den fødende kvinnen og jordmora mens fødselen pågår.

Forskningsgruppa ved sykehuset i Berlin planla eksperimentet i to år før det medisinske gjennombruddet ble til virkelighet denne uka.

Håpet er at livebildene fra fødslene skal gi større innsikt i komplikasjonene som kan oppstå under en fødsel og gi en forklaring på hvorfor rundt 15 prosent av fødende kvinner må ta keisersnitt fordi babyen ikke beveger seg som ønskelig gjennom fødselskanalen.

I god form MR-undersøkelser er regnet som tryggere enn vanlig røntgen, men er ofte mislikt av pasienter på grunn av den høye summende lyden som bildescanneren lager.

Under MR-fødselen denne uka brukte den fødende kvinner øreklokker. Maskinen ble skrudd av i tide, slik at babyens hørsel ikke skulle komme til skade.

Både mor og barn rapporteres å være i god form etter den historiske fødselen.

UNIKE BILDER: Forskerne håper livebilder fra fødsler i MR-maskin kan gi ny viten om fødselskomplikasjoner. Foto: DPA/SCANPIX
UNIKE BILDER: Forskerne håper livebilder fra fødsler i MR-maskin kan gi ny viten om fødselskomplikasjoner. Foto: DPA/SCANPIX Vis mer