DIREKTE OVERFØRING:  Levende bilder fra sivile og militære satellitter var ikke de eneste direktesendte bildene Forsvarets E-tjeneste hadde tilgang til fra gassanlegget i In Aménas i Algerie. Amerikanske droner sendte også bilder. Samtidig fikk E-tjenesten direkte bilder fra sikkerhetskameraer montert på gassanlegget. Foto: REUTERS/Scanpix
DIREKTE OVERFØRING: Levende bilder fra sivile og militære satellitter var ikke de eneste direktesendte bildene Forsvarets E-tjeneste hadde tilgang til fra gassanlegget i In Aménas i Algerie. Amerikanske droner sendte også bilder. Samtidig fikk E-tjenesten direkte bilder fra sikkerhetskameraer montert på gassanlegget. Foto: REUTERS/ScanpixVis mer

Fulgte gisseldramaet direkte via kameraer

Mens islamistiske terrorister skjøt for å drepe, ble gisseldramaet fulgt av E-tjenesten direkte på TV via fastmonterte sikkerhetskameraer i gassanlegget i Algerie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Espen Barth Eide har gitt ros til Forsvarets Etterretningstjeneste for informasjon om gisseldramaet i Algerie.

Overfor Dagbladet blir det understreket at også Politiets sikkerhetstjeneste, Kripos og Utenriksdepartementets egne Nord-Afrika-eksperter har bidratt til kunnskapen, overvåkingen og analysene av gisseldramaet i Algerie.

Det er ikke uten grunn.

Norske beslutningsmyndigheter har fått god og riktig informasjon om hva som skjedd ved Statoils anlegg i In Aménas fra blant annet den norske E-tjenesten.

Under terroraksjonen ble det kjent at norske myndigheter hadde fulgt terroraksjonen direkte via satellittbilder. Levende bilder fra sivile og militære satellitter var ikke de eneste direkte sendte bildene Forsvarets E-tjeneste hadde tilgang til.

Amerikanske myndigheter hadde også ubemannede fly - såkalte droner - over gassanlegget i Algerie.

Under gisseldramaet ble det bekreftet at norske myndigheter til enhver tid hadde oversikt over hvor de norske gislene i In Aménas oppholdt seg. Hvem som var i boligkomplekset og hvem av de Statoil-ansatte som var i selve gassproduksjonsanlegget da terroristene slo til.

Egne kameraer Det som ikke har vært kjent er at de tre selskapene som sammen driver gassanlegget i In Aménas - norske Statoil, britiske BP og det algeriske nasjonale selskapet Sonatrach - hadde montert en rekke sikkerhets- og overvåkningskameraer inne på gassanlegget.

Kilder sier til Dagbladet at en rekke av disse overvåkingskameraene var operative under gisselaksjonen.

KLAPPJAKT:  Vestlige etterretningsorganisasjoner jakter nå etter terroristlederen Mokhtar Belmokhtar. Hjernen bak gisseldramaet i In Aménas.
 Foto: AFP PHOTO
KLAPPJAKT: Vestlige etterretningsorganisasjoner jakter nå etter terroristlederen Mokhtar Belmokhtar. Hjernen bak gisseldramaet i In Aménas. Foto: AFP PHOTO Vis mer

Slik kunne etterretningstjenestene i Algerie, Storbritannia og Norge - sammen med de levende bildene fra satellittene og dronene - følge med på hva som egentlig skjedde under gisseldramaet. Dette skal være hovedårsaken til at Forsvarets E-tjeneste kunne detaljorientere regjeringen om hva som egentlig skjedde.

Fra E-tjenestens hovedkvarter på Lutvann i Oslo kunne analytikerne følge gisseldramaet direkte fra satellitter, droner og gass-selskapenes egne fastmonterte kamerater sekund for sekund.

Dette skal være årsaken til norske myndigheter til enhver tid hadde oversikt over hvor de fleste av de norske gislene oppholdt seg. Dagbladet har forgjeves søkt E-tjenesten for en kommentar.

Via Forsvarets presse- og informasjonstjeneste er svaret at E-tjenesten ikke uttaler seg om pågående operasjoner.

Felles operasjon Siden midten av 1990-tallet har både Politiets sikkerhetstjeneste og Forsvarets E-tjeneste fulgt ekstra nøye med på hva som skjer i Algerie og de andre landene i Nord-Afrika.

Mens E-tjenesten analyserer og innhenter informasjon om land og områder hvor norske selskaper etablerer seg - Statoil kjøpte seg inn i gassanlegget i In Amenas i 2003, har PST fryktet at islamister fra Algerie kunne utføre terror i Norge.

Den algeriske terrorgruppa GIA (Islamisk væpnet gruppe) utførte flere terrorattentat i Frankrike fra 1992.

Daværende Politiets overvåkingstjeneste (POT, som nå heter PST) bekreftet i 1995 i et intervju med Dagbladet at sikkerhetspolitiets fulgte nøye med også i Norge, og at GIA var av stor bekymring.

GIA drev med våpensmugling og vanlig kriminalitet for å finansiere terror i Algerie.

BLODIG AKSJON:  Gisler med hendene i været under terrorattentatet mot gassanlegget In Aménas i Algerie. Foto: REUTERS/Ennahar
BLODIG AKSJON: Gisler med hendene i været under terrorattentatet mot gassanlegget In Aménas i Algerie. Foto: REUTERS/Ennahar Vis mer

Det var mistanke om at GIA hadde blitt infiltrert av algerisk etterretning. Terrororganisasjonen ble etter hvert oppløst, før terrororganisasjonen GSPC (Salafist gruppa for forkynnelse og strid) overtok GIAs rolle.

GSPC ble I 2007 AQIM (al-Qaida i Nord-Afrika) og flyttet fokus fra kampen om et islamistisk Algerie til terroraktivitet i sør — landområdene I Sahara (Algerie, Mali, Mauritania og Niger).

Tett samarbeid Mens E-tjenesten skal ha konsentrert seg om å følge utviklingen i Algerie, og samtidig fortløpende vurdert sikkerheten ved de norske etableringene i området, har PST samarbeidet tett med andre lands sikkerhetstjenester om terrortruslene fra gruppene som har sin base i området.

Dagbladet har tidligere fått bekreftet at PST har et etablert samarbeid med hele 60 land. Det er ikke kjent om Algerie er et av disse om lag 60 landene PST har et formelt samarbeid med.

Flere kilder med inngående kjennskap til hvordan PST og E-tjenesten jobber bekrefter overfor Dagbladet at når de to hemmelige norske tjenesten har behov for informasjon om og fra Algerie, tar tjenestene kontakt med sine samarbeidende tjeneste i de europeiske middelhavslandene.

Frankrike spesielt har god oversikt over hva som til en hvert tid skjer i Algerie. Spania og Italia, ved siden av britisk og amerikanske etterretning er de som historisk skal ha hatt best kontakter og informasjon fra Algerie.

GISLENE:  Gisler sitter opp mot veggen til en av bygningene inne i In Aménas-anlegget, mens terroristene passer på. Bildet er tatt fra en video som ble vist på algerisk TVFoto:   REUTERS/Ennahar
GISLENE: Gisler sitter opp mot veggen til en av bygningene inne i In Aménas-anlegget, mens terroristene passer på. Bildet er tatt fra en video som ble vist på algerisk TVFoto: REUTERS/Ennahar Vis mer