SKILØYPE, IKKE VINTERVEI: Men det sa GPS-ikke noe om. Og det gikk et par kilometer før sjåføren skjønte at hun var på ville veier mot Hemsedal etter soloppgang skjærtorsdag. Foto: Nina Erdahl Andresen.
SKILØYPE, IKKE VINTERVEI: Men det sa GPS-ikke noe om. Og det gikk et par kilometer før sjåføren skjønte at hun var på ville veier mot Hemsedal etter soloppgang skjærtorsdag. Foto: Nina Erdahl Andresen. Vis mer

Fulgte GPS-en slavisk - her endte bilturen

Forfjamset, russisk kvinne skulle korteste påskeveien til Hemsedal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Påsketurist Nina Erdahl Andresen og mannen la i vei på ski i morgensola skjærtorsdag fra hytta i Leveld i Ål i Hallingdal mot Reinskarvet.

Halvveis i den sju kilometer lange isharde løypa med skare etter nattefrosten, måtte de gni seg i øynene.

Der sto en liten bil, en Nissan, i løssnøen rett ved siden av løypa. Klokka var mellom 09.30 og 10, og mange velvillige hjelpere var i gang igjen med å få bilen på rett spor igjen – bokstavelig talt.

- Kvinnen som kjørte skulle visst til Hemsedal. Hun hadde fulgt GPS-en slavisk, og må ha kjørt et par kilometer i løypa for hun skjønte hvor hun var og ville snu.

- Det var da hun ville snu at bilen ble sittende fast i løssnøen, forteller Nina Erdahl Andresen fra Vollen i Asker den lange fredag derpå.

- Ganske forfjamset

Hun og resten av familien, vel tilbake på hytta i Ål, kan ikke annet enn å flire av høyst uvanlige veivalget og synet som møtte dem en solrik morgen.

- Kvinnen var vel i 30-åra, og hun virket ganske forfjamset der hun sto. Hun snakket godt norsk, og hadde fortalt til noen hyttenaboer like ved at hun var russisk, forteller Nina Erdahl Andresen.

VELVILLIGE HJELPERE: Hyttenaboer til skiløypa stilte velvillig opp får å hjelpe bilsjåføren som valgte påskeløypa mot Reinskarvet. Foto: Nina Erdahl Andresen.
VELVILLIGE HJELPERE: Hyttenaboer til skiløypa stilte velvillig opp får å hjelpe bilsjåføren som valgte påskeløypa mot Reinskarvet. Foto: Nina Erdahl Andresen. Vis mer

Det var flere hyttefolk som oppdaget den originale løypesituasjonen. De fikk gravd ned plank under hjulene, slik at de fikk tilsvarende klisterfeste. Og med snøskuter og slepetau i tillegg, ble bilen dratt opp i den harde løypa igjen og snudd i riktig retning.

Tilbake der den kom fra.

- Vi har ikke hørt noe mer, som hun greide vel komme seg tilbake. Kjentfolk sa, delvis på alvor og delvis på fleip, at bilen ville stått landfast til sommeren dersom sola hadde fått tak og lagd «slush» av is og snø, sier hun.

Kinesere først – i 2014

Selv kom hun og mannen fram til Reinskarvet – på ski som planlagt.

NRK.no, som først omtalte GPS-turen til Hemsedal, får opplyst at GPS er koplet mot traseen der skiløypa ligger.

En kinesisk familie tok samme veivalg i påskeløypa for fem år siden, ifølge en hyttenabo.

Ifølge Sveinung Engeland, kommunikasjonsdirektør i Kartverket, kan det skyldes at GPS-leverandøren ikke har tatt i bruk de nyste kartene eller at GPS-en ikke er oppdatert.

- Det er en grusvei under skiløypa om sommeren, også mye brukt av syklister, sier hyttebeboer Nina Erdahl Andresen fra Asker.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer