<strong>TATT:</strong> Her er en av de fire nå domfelte innbruddstyvene tatt av politiet etter tabbeinnbruddet. Bilen han står i mot tilhører svigermoren til en av de dømte. En domfelt nummer to ligger ifølge politiet på bakken bak bilen. Foto: Politiet
TATT: Her er en av de fire nå domfelte innbruddstyvene tatt av politiet etter tabbeinnbruddet. Bilen han står i mot tilhører svigermoren til en av de dømte. En domfelt nummer to ligger ifølge politiet på bakken bak bilen. Foto: Politiet Vis mer

Fulgte gullsmedbanden fra Estland til Bodø. Tatt da de tabbet seg ut

Banden hadde dårlige odds da dro til Bodø på gulljakt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tre menn i 30-åra fra Estland er dømt i Hålogaland lagmannsrett for et innbruddsforsøk mot Presis ur og gull i kjøpesenteret City Nord i Bodø den 10. mai i år. En mann er tidligere dømt i tingretten og godtok dommen.

Lagmannsretten dømte mennene etter mafiaparagrafen - straffelovens paragraf 60a og til fengelsesstraffer til et og halvt år og et år og ni måneder.

Lagmannsrettens svært detaljerte dom beskriver fire menn som hadde en plan, men der det ikke gikk helt som planlagt. Mennene hadde heller ikke oddsen med seg fra starten av.

Fulgt av politiet De fire ble nemlig gjennom det internasjonale politisamarbeidet Europol observert fra første stund gjennom flere land.

De gamle skolekameratene fra Estland reiste fra Tallinn med ferge til Stockholm den 6. mai i en bil en av de domfelte hadde lånt av sin svigermor.

<strong>HULL I TAKET:</strong> Dette er hullet de fire mennene lagde i hullet i kjøpesentertaket på City Nord. Hullet ledet dem ned i senteret, men alarmen ble utløst og mennene forsøkte å stikke av fra stedet. Alt mens politiet sto og så på. Foto: Politiet
HULL I TAKET: Dette er hullet de fire mennene lagde i hullet i kjøpesentertaket på City Nord. Hullet ledet dem ned i senteret, men alarmen ble utløst og mennene forsøkte å stikke av fra stedet. Alt mens politiet sto og så på. Foto: Politiet Vis mer

Lagmannsretten skriver at de tiltalte ble registrert og observert av flere lands politimyndigheter på grunn av tidligere domfellelser for vinningskriminalitet. Seint 7. mai fikk Salten politidistrikt melding fra Kripos om at bilen hadde passert grensestasjonen i Junkerdalen og mest sannsynlig var på vei mot Bodø. Dagen etter ankom bilen Fauske. Da ble de satt under spaning av politiet fram til de ble pågrepet.

8. mai ankom de tre mennene Bodø og klokka 13.29 sammen dag ble en av de tiltalte fanget av en overvåkingsvideo inne på kjøpesenteret der han med jakkehette over hodet rettet sin oppmerksomhet mot himlingen i lokalet. Han gikk så inn i gullsmeden og bort til glasskapet med de dyreste klokkene. De ansatte reagerte og ringte politiet.

Dagen etter blir to av de domfelte observert inne på en Jula-butikk. De to mennene trasket til fots cirka to mil fram og tilbake til butikken. En kvittering lagt fram i retten viste at de kjøpte seg blant annet brekkjern, arbeidshansker, skjøteledning og lommelykt. Like etterpå kjøpte de en koffert på Europris.

Hull i taket Etter midnatt natt til 10. mai observeres mennene rundt kjøpesenteret og klokka 01.18 så politiet en av mennene på toppen av senterets parkeringsanlegg, tett mot veggen til byggdelen av City Nord. Klokka 02.49 gikk alarmen på kjøpesenteret og til sammen tre personer ble sett flykte fra stedet. Politiet fulgte med på hele episoden.

- De tabbet seg ut og ramla til siden da de landa på gulvet eller noe. For egentlig skulle ikke alarmen ha blitt utløst der, men de må ha på en eller annen måte kommet inn i alarmsonen, sier politiadvokat Øystein Røsnes i Salten politidistrikt til Dagbladet.

<strong>MAFIAVERKTØY:</strong> Dette fant politiet på hotellrommet til en av de dømte mennene. Foto: Politiet
MAFIAVERKTØY: Dette fant politiet på hotellrommet til en av de dømte mennene. Foto: Politiet Vis mer

Grytidlig morgenen etter ble de tre personene pågrepet av politiet.

Retten mener det ikke er tvil om at to av mennene tok seg opp på taket og at de forsøkte å komme seg inn i senteret ved å skjære hull i taket og ta seg ned med et tau i nærheten av gullsmeden. Retten mener videre at mennenes plan var at hullet skulle føre dem i gullsmedbutikken, men at de feilberegnet og bommet med hullet. Det viste seg at hullet førte dem ned til en iskrembar i stedet og ikke i umiddelbar nærhet til gullsmeden.

- Lagmannsretten finner det bevist at de i forkant mest sannsynlig feilberegnet da de landet slik at alarmen i randsonen for fellesarealet ble utløst, skriver retten.

Dommen bemerker videre:

<strong>LADER OPP TIL BREKK:</strong> En drill til lading ble funnet på hotellrommet. Foto: Politiet
LADER OPP TIL BREKK: En drill til lading ble funnet på hotellrommet. Foto: Politiet Vis mer

- Lagmannsretten finner det hevet over rimelig tvil at hovedformålet med å reise til Bodø for alle de tiltalte var å ta seg inn på City Nord for å stjele varer fra Presis Ur og Gull, heter det i dommen.

Mafia Lagmannsretten mener mennene var en organisert kriminell gruppe og ramser opp flere kjennetegn: ingen tilknytning til Norge, de opptrådte planmessig og organisert og reiste med et hovedformål. De hadde nødvendig verktøy, og de var på rekognosering.

Ved straffeutmålingen bemerker retten at minst en av mennene er dømt for et lignende brekk tidligere da han tok seg inn i en gullsmedbutikk i Finland gjennom taket. Fengelsstraffene ble satt av lagmannsretten satt noe lavere enn i tingretten. Det er forsvareren til en av de de domfelte mennene fornøyd med.

- Han anket for å få lavere straff. Det har han fått. Min klient har sittet i varetektsfengsel siden pågripelsen i mai. Han fått en kontant og følbar reaksjon. Nå ønsker han å komme seg hjem til familien i Estland, sier advokat Ketil Magnus Berg, som sier straffereduseringen var gode nyheter rett før jul.

Politiet er også svært fornøyde med dommen.

- Uten det svært gode internasjonale politisamarbeidet i regi av Europol anser jeg det som tvilsomt at saken ville ha blitt oppklart. Saken er et bevis på at internasjonalt politisamarbeid er viktig for å lykkes i bekjempelsen av mobile vinningskriminelle og organisert kriminalitet over landegrensene. Saken er også et bevis på at måten dette samarbeidet er organisert på i dag er godt, sier politiadvokat Øystein Røsnes i Salten politidistrikt til Dagbladet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer