SVAR PÅ TILTALE: Norwegian Pilot Union-leder Halvor Vatnar stilte ikke til forhandlinger klokka 15 i dag, slik Norwegian-sjef Bjørn Kjos krevde. Nå får han det motsatte av han har krevd i forhandlingene med Kjos. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
SVAR PÅ TILTALE: Norwegian Pilot Union-leder Halvor Vatnar stilte ikke til forhandlinger klokka 15 i dag, slik Norwegian-sjef Bjørn Kjos krevde. Nå får han det motsatte av han har krevd i forhandlingene med Kjos. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

Fulgte ikke Kjos' ultimatum: Nå får pilotene det motsatte av det de krevde

Pilotene ansettes enda lenger nede i Norwegian-pyramiden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bjørn Kjos skrudde i ettermiddag kraftig til overfor de streikende pilotene. Han ga dem skarp beskjed om å innfinne seg til forhandlinger klokka 15. I motsatt fall ville han gi styret i Norwegian Air Norway - med styreleder Asgeir Nyseth i spissen - «alle fullmakter» til å finne en løsning.

Under en time senere kom svaret på hva Nyseth vil gjøre.

Slag i ansiktet «Styret i Norwegian Air Norway (NAN) har i et ekstraordinært styremøte i dag besluttet å etablere nye datterselskaper i Norge, Sverige og Danmark for de skandinaviske pilotene i selskapet. Virksomhetsoverdragelsen innebærer at alle piloter overføres i respektive pilotselskaper. Tariffavtalene med eksisterende rettigheter og betingelser videreføres i de nye selskapene, inkludert retten til å streike», heter det i en pressemelding fra Norwegian nå i ettermiddag.

Dermed har Nyseth - sannsynligvis i samråd med Bjørn Kjos - gått i stikk motsatt retning av det Norwegian Pilots Union (NPU) ønsker, og flyttet pilotenes ansettelsesforhold enda lenger nedover i Norwegian-pyramiden.

NPU er del av YS-forbundet Parat. Selv om Parat-lederne den siste timen har vært sparsomme med kommentarer utad, er det ingen tvil om at de mener dette er et slag i ansiktet.

- Ny mulighet Et hovedkrav for NPU i den pågående streiken er å flytte tariffavtalen fra datterselskapet Norwegian Air Norway (NAN) og opp til morselskapet Norwegian Air Shuttle (NAS), som de mener er deres reelle arbeidsgiver.

Nå har det motsatte skjedd.

- Vi har gitt pilotene mulighet til å forhandle på overtid. Vi har satt de norske i ett selskap, de i Sverige i ett selskap og de i Danmark under ett, var Bjørn Kjos' framstilling av saken i et møte med pressen nå i ettermiddag.

STERK MANN: Asgeir Nyseth er styreleder i Norwegian Air Norway, selskapet hvor pilotene er ansatt, og har fått alle fullmakter av Bjørn Kjos til å finne en løsning på konflikten med pilotene.Foto: Norwegian
STERK MANN: Asgeir Nyseth er styreleder i Norwegian Air Norway, selskapet hvor pilotene er ansatt, og har fått alle fullmakter av Bjørn Kjos til å finne en løsning på konflikten med pilotene.Foto: Norwegian Vis mer

Bjørn Kjos sier til Dagbladet at han synes saken er tragisk. Hans beskjed til Parat er å tenke over passasjerene, sier han.

Pilotene har påpekt at NAN hvor de er ansatt om ikke lenge vil måtte få kapitaltilførsel for å drive videre - og har mistenkt at Kjos' plan var å la selskapet gå konkurs. I så fall ville de blitt stående på bar bakke, og uten arbeidsgiver.

- Vi sa at vi var villig til å forhandle videre, men klokka 15 ville vi omorganisere - og Parat har nå fått en ny runde. De går ikke konkurs slik de forventet, men får heller en ny sjanse, sier Kjos til Dagbladet.

Han sier at de så på de ulike skandinaviske landene da de vurderte omorganiseringen.

- Vi så på de enkelte landene, og bestemte at de forskjellige landene skulle få betemme sin egen skjebne. I Norge har pensjon vært viktig, men det er det ikke i eksempelvis Danmark, sier han.

«Pistol mot hodet» Pilotene ser det derimot det hele som et nytt forsøk på å organisere seg bort fra problemene.

Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud kalte ultimatumet hvor de ble bedt om å stille til forhandlinger klokka 15 for «en pistol mot hodet».

INN FOR LANDING: Norwegians innenrikspassasjerer er hardt rammet av streiken, mens mange utenlandsflyvninger går som normalt. Her har et Norwegian-fly fra Roma nettopp landet på Oslo Lufthavn søndag ettermiddag. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
INN FOR LANDING: Norwegians innenrikspassasjerer er hardt rammet av streiken, mens mange utenlandsflyvninger går som normalt. Her har et Norwegian-fly fra Roma nettopp landet på Oslo Lufthavn søndag ettermiddag. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

- Dette er en klar trussel. Det føles som å få en pistol mot hodet, hvor man skal leies inn i et rom for å signere noe som de har bestemt. Dette er totalt useriøst, sier Parat-lederen i en pressemelding kl. 15.00.

Norwegian Air Norways styreleder Asgeir Nyseth har gjennom flere dager ikke besvart Dagbladets henvendelser - og heller ikke idag.