Kongsberg-rettssaken

Fulgte ikke ordre: - Hastet

Politibetjentene som var først på Coop-butikken, vitnet i retten fredag. Her forklarer de hvorfor de droppet verneutstyret kvelden Espen Andersen Bråthen drepte fem personer i Kongsberg.

I SOKKELESTEN: Politiet frigir bilde av Espen Andersen Bråthen inne på Coop Extra i Kongsberg 13. oktober 2021 - retten fikk onsdag 18. mai se overvåkningsvideo fra angrepet. Video: Vegard Krüger Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HOKKSUND (Dagbladet): Fredag vitnet politibetjentene som først ankom Coop Extra-butikken den 13. oktober i fjor.

Espen Andersen Bråthen (38) gikk først til angrep på en rekke personer med pil og bue inne i butikken, før han tok seg ned til Hyttegata og drepte fem personer med kniv.

Bråthen har erkjent straffskyld i retten. Det er varslet påstand om tvungent psykisk helsevern.

Følg alt om rettssaken i Dagbladets livestudio.

- «Nå haster det»

Det var to politibetjenter som var de første som ankom stedet, og det ble tidlig kjent at de ikke hadde på seg verneutstyr da de tok seg inn i lokalet og ble beskutt av piler. Flere har stilt spørsmål ved politiaksjonen.

Innsatsleder Vidar Guldbrandsen sa i retten torsdag at han ba politipatruljen ta på seg alt utstyret de hadde tilgjengelig. Også vaktleder Anette Skullestad ba dem ta på seg verneutstyr.

I vitneboksen fredag redegjorde de to betjente på hvorfor de mente det var riktig å handle som de gjorde.

- Vi vurderer situasjonen som så kritisk at vi må raskt inn i bygget for å få kontroll på gjerningsperson. Vi ser flere personer i området og skjønner at «nå haster det». Vi ser at de som kommer ut av butikken, er skrekkslagne, sier en av dem.

Han understreker:

- Ja, vi fikk beskjed om å ta på fullt verneutstyr. Det er opp til den enkelte partulje å ta på fullt verneutstyr. Vi valgte, da vi nærmet oss lokalet, at vi kjørte straks til stedet for å få kontroll. Vi vurderte det som at vi måtte få kontroll raskt og valgte å ikke ta på verneutstyr.

VITNER: I retten mot Espen Andersen Bråthen kom det fram at første politipatrulje på stedet 13. oktober, ikke fulgte innsatslederens ordre. Video: Lars Eivind Bones. Reporter: Audun Hageskal Vis mer

Vurderte varselskudd

Da politibetjentene tar seg inn, beveger de seg mot en av søylene i lokalet. De prøver gjentatte ganger å anrope Bråthen, uten hell.

- Jeg skal til å gå videre da jeg plutselig får en pil over hodet. Jeg hører den smelle inn i veggen bak meg. Det høres ut som et børseskudd. Jeg konstaterer at det var meget farlig og at det kunne gått ille.

Betjenten prøvde så å komme fram med maskingeværet, men da kommer en ny pil mot dem, og han må trekke seg tilbake. Han forteller at han vurderte et tredje framstøt, men at han antar at han da blir truffet.

De to forteller så at politiet vurderte å avfyre et varselskudd, men at det raskt ble vurdert som for farlig.

- Det er et meget uoversiktelig butikklokale. Det er et meget hardt underlag på gulvet, og vi ante ikke hvor kula ville gått. Det er også leiligheter over bygget. På baksiden er det gate og mye folk.

Det ble lest ut et såkalt PLIVO-oppdrag den kvelden - pågående, livstruende vold. Det betyr at politiets førsteprioritet er å nøytralisere gjerningspersonen.

- Kjente på dødsfrykt

Etter hvert ankom vaktleder Anette Skullestad, som vitnet i retten torsdag. Hun fortalte at hun kom med tungtskjold til de to kolleagene i butikken. En av de to løp så ut for å hente hjelmer.

- Da er vi klare for å gå inn i butikken igjen og ta ut gjerningsperson. Da kommer melding om at han er sett i Peckels gate, i gata bak. Vi var ikke klar over at det var to branndører der. Vi trodde vi hadde han isolert.

- Da kjente jeg på en dødsfrykt. Vi ser at branndørene er åpne. Hvor er han nå? Venter han på oss der ute? Vi kommer fra et lyst lokale og ut der det er mørkt. Vi aner ikke hvor han er.

Politiaksjonen er under evaluering av Politidirektoratet, og det er ventet en rapport før sommeren.

Bistandsadvokat Knut Fure spurte i retten, på vegne av de pårørende, «om Bråthen kunne vært stoppet», og gjør et forsøk på å grille en av betjentene på vurderingene som er gjort. Han blir stoppet av dommer Liv Synnøve Taraldsrud, som mener det ikke er relevant for tiltalen.

GJENFØDELSE: Espen Andersen Bråthen (38) startet onsdag sin frie forklaring i forbindelse med rettssaken etter Kongsberg-drapene som skjedde 13. oktober i fjor. Forsvarer, advokat Fredrik Neumann forklarer at Bråthen hadde bisarre visjoner om at han måtte drepe for å bli gjenfødt. Video: Vegard Krüger. Vis mer

Bombetrussel

Etter at Bråthen hadde tatt seg videre ut i Kongsbergs gater, ble det iverksatt et omfattende søk etter ham. En av de to politibetjentene var med inn i galleriet, der han finner Hanne Englund hardt skadd på gulvet.

Han fraktet henne inn i en politibil, en cellebil, gjør førstehjelp og er med på å frakte henne til sykehuset. Samtidig får de beskjed på samband at Bråthen er pågrepet.

Under pågripelsen skal 38-åringen ha uttalt at han utførte jihad, noe som medførte at politiet fikk beskjed om å være forberedt, kom det fram i retten.

- Så fikk vi melding om funn av mistenkelig gjenstand på Coop. En mulig bombe. Vi startet da evakuering der. Men så er det en kvinne som gjør seg til kjenne at hun mangler en sekk. Hun fikk sekken sin tilbake og vi kunne avløse den siste trusselen der.

I vitneboksen forteller politimannen om hvordan han opplevde det da han var ferdig på jobb kvelden 13. oktober.

- Det var helt utmattende. Jeg har tenkt mye på oppdraget i etterkant, det var forferdelig det siktede gjorde. Det har vært krevende med all oppmerksomheten mot meg og min kollega.

Den andre betjenten sier at han er glad for å få fram deres side av det som skjedde denne kvelden, og trekker fram at spekulasjonene om politiaksjonen har preget ham.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer