Søksmål:

Fulgte populær slankemetode: - Fikk nyrestein

Skal ha gjort kvinner syke og bidratt til spiseforstyrrelser.

I HARDT VÆR: Ernæringsfysiologen og influenseren Tanya Zuckerbrot ble saksøkt i forrige uke. Foto: Tanya Zuckerbrot / Instagram
I HARDT VÆR: Ernæringsfysiologen og influenseren Tanya Zuckerbrot ble saksøkt i forrige uke. Foto: Tanya Zuckerbrot / Instagram Vis mer
Publisert

Masse fiber, lite kalorier og mye mosjon: «F-factor-diet» har vært en klassiker blant amerikanske influensere og kjendiser i en årrekke.

Det er ernæringsfysiologen og influenseren Tanya Zuckerbrot som står bak «mirakeldietten», som for øvrig lover økt energi, hevet søvnkvalitet og bedre sexlyst.

Dyr affære

Selv skor hun seg godt på dietten. Ifølge New York Times har hun krevd bortimot 25 000 dollar for slanketips og veiledning. Det tilsvarer rundt 263 187 norske kroner.

Zuckerbrot har i det siste vært i sentrum av en internettfeide, en populær podkast og to ærekrenkelser, skriver avisa videre.

Ifølge Times, fokuserer den kjente FF-dietten på et fiberrikt kosthold med høyt proteininnhold. Man oppfordres også til å ligge på mellom 1000 og 1200 kalorier per dag i startfasen, ifølge hjemmesiden.

Dette får sosiale medier til å koke. Misfornøyde kunder tar nå bladet fra munnen - og onsdag forrige uke, ble Zuckerbrot saksøkt av åtte kvinner.

Kvinnene sa i retten at de har lidd av en rekke plager som følge av dietten.

Det inkluderte indre blødninger, magebesvær og tarmblokkeringer som krevde operasjon, ifølge Times.

Videre hevder saksøkerne at de fiberrike F-Factor-tilskuddene Zuckerbrot tilbyr har gjort flere kvinner syke. Utsagn fra ernæringsfysiologen selv, i tillegg til kalori-anbefalingene, skal angivelig ha bidratt til spiseforstyrrelser.

En av kvinnene bak søksmålet er en lærer i 40-åra. Hun forteller anonymt til magasinet Rolling Stone at hun etter to måneder med FF-dietten følte seg fantastisk.

Så begynte syrenivået i kroppen hennes å endre seg - og med ett fikk hun nyrestein.

Journalene er gjennomlest og verifisert av Rolling Stone.

En annen kvinne sa hun fikk store magesmerter av å følge dietten, og at hun etter hvert begynte å kaste opp.

Det var også en kvinne som fikk så store magesmerter at hun måtte fjerne en del av tykktarmen, opplyser Stone. Ifølge skjermbilder delt i magasinet, kontaktet kvinnen Zuckerbrots, som svarte at hun burde drikke mye vann og «gi det noen uker.»

En annen kvinne rapporterte at hun fikk hårtap som følge av FF-dietten. Zuckerbrots' respons kom i en livestream på hennes private Instagram, hvor hun strøk seg over håret og sa:

- Hvis ikke jeg har mistet håret, tviler jeg på at du har det.

Inneholder kjemikalier og bly

Det var i 2019 at F-Factor-barer og proteinpulver kom på markedet. Påstander om at produktene gjorde folk syke, dukket opp tidlig i 2020.

Søksmålet, som fant sted 12. oktober i år, hevder nå at «F-Factor-produkter inneholder forhøyede nivåer av tungmetaller, inkludert bly», noe Zuckerbrots avviser. Hun har ved flere anledninger sitert selskapets analysesertifikat (COA), som viser at det er trygt å konsumere, ifølge Stone.

Magasinet fikk imidlertid testet proteinpulverne gjennom Clean Label Profit, en uavhengig organisasjon for mattilsyn. Resultatene skal ha vist bly i pulveret.

Bare påstander

Zuckerbrots advokat, Steven Harfenist, sier til Times at søksmålet antakelig vil bli avvist.

- Dette er bare påstander, og det har blitt motbevist av både medisinske og vitenskapelige eksperter, kommenterer han til avisa.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer