Fulgte presidentparet til graven

Datteren Marta (29) tok farvel med Lech og Maria Kaczynski i Krakow.

I FOLKEDRAKT:  En gutt i lokal folkedrakt i følger folkemengden foran  katedralen i på Wavelhøyden i Krakow i dag. FOTO: AP/SCANPIX.
I FOLKEDRAKT: En gutt i lokal folkedrakt i følger folkemengden foran katedralen i på Wavelhøyden i Krakow i dag. FOTO: AP/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||
Presidentparets eneste barn, datteren Marta (29), var blant de sørgende som fulgte Lech og Maria Kaczynski til graven i Krakow i dag.

Kardinal Stanislaw Dziwisz sa i den polske presidentens begravelse at Kaczynski bør bli et symbol på forsoning mellom det polske og russiske folk

Sirener og kirkeklokker lød over hele Polen da begravelsen begynte i Krakow søndag.

Kaczynski døde i en flyulykke vest i Russland lørdag i forrige uke. 95 andre høytstående polske tjenestemenn mistet også livet i ulykken i nærheten av byen Smolensk.

TVILLINGBROREN:  Jaroslaw Ksczynski (til venstre) på vei inn tvillingbrorens og svigerinnens begravelse. FOTO: AP/SCANPIX.
TVILLINGBROREN: Jaroslaw Ksczynski (til venstre) på vei inn tvillingbrorens og svigerinnens begravelse. FOTO: AP/SCANPIX. Vis mer

Kardinal Stanislaw Dziwisz forrettet under begravelsen og gjorde et poeng av at Kaczynski var på vei til en markering av Katyn-massakren da flyet hans styrtet.

Splittelse

Rundt 22.000 polakker ble drept av sovjetiske styrker i massakren, som fant sted for 70 år siden i Katynskogen nær Smolensk. Massakren har vært en kime til splittelse mellom Polen og Russland, men kardinal Dziwisz påpekte søndag at Kaczynski var på vei til en markering som skulle skape forsoning, da han døde.

SISTE FARVEL:  Datteren Marta (29) fulgte foreldrene til graven i dag. Hun har to barn. FOTO: REUTERS/SCANPIX.
SISTE FARVEL: Datteren Marta (29) fulgte foreldrene til graven i dag. Hun har to barn. FOTO: REUTERS/SCANPIX. Vis mer

- Katyn-massakren splitter ikke lenger polakker og russere. Lech Kaczynski bør derfor bli et symbol på forsoning, sa kardinalen om presidenten, som var kontroversiell internt i Polen.

Dziwisz henvendte seg direkte til Russlands president Dmitrij Medvedev, som var til stede i begravelsen, og takket ham for deltakelsen.


Omstridt hvilested

Sammen med kona Maria, som også døde i ulykken, skal Kaczynski legges i en krypt i katedralen på Wawelhøyden i Krakow.

RUSSISK HILSEN:  Russlands president Dimitrij Medvedev legger ned roser foran katedralen. FOTO: AFP/SCANPIX.
RUSSISK HILSEN: Russlands president Dimitrij Medvedev legger ned roser foran katedralen. FOTO: AFP/SCANPIX. Vis mer

Enkelte polakker har kritisert at Kaczynski blir stedt til hvile i Wawel-katedralen, fordi den tradisjonelt har vært forbeholdt polske konger og nasjonalhelter.

Kardinal Dziwisz mener Kaczynskis arbeid for forsoning gjør ham kvalifisert til å ligge i Wawelkatedralen.

På forhånd var det ventet at nærmere én million polakker ville møte fram for å ta farvel med Kaczynski. Politiet anslo imidlertid tallet til rundt 100.000 søndag.

- Med oss i ånden

Presidenter og statsministre fra en rekke land var også til stede. Foruten president Dmitrij Medvedev deltok blant andre Ukrainas president Viktor Janukovitsj og hans latviske kollega Valdis Zatlers.

KISTENE:  På plass i katedralen. FOTO:AP/SCANPIX.
KISTENE: På plass i katedralen. FOTO:AP/SCANPIX. Vis mer

Mange statsoverhoder måtte imidlertid melde avbud til begravelsen på grunn av transportproblemene askeskyen fra vulkanutbruddet på Island har skapt. USAs president Barack Obama, forbundskansler Angela Merkel, president Nicolas Sarkozy og prins Charles er blant dem som ikke kom seg til begravelsen.

- De som vi vet ville komme, men ble forhindret, er med oss i ånden, sa kardinal Dziwisz

Heller ikke kong Harald og utenriksminister Jonas Gahr Støre, som skulle representert Norge i Krakow, var til stede, i likhet med Sveriges kong Carl Gustaf og Danmarks dronning Margrethe.

Bårene til Kaczynski og hans kone ble fraktet til Krakow søndag med militærfly, til tross for flyforbudet i Polen.

Fakta Lech Kaczynski

•Lech Kaczynski og tvillingbroren Jaroslaw ble født 18. juni 1949.
•Brødrene støttet fagforeningslederen og demokratiforkjemperen Lech Walesa, og de spilte en viktig rolle da Walesa ble valgt til president i 1990.
•Lech Kaczynski var justisminister i regjeringen til Jerzy Buzek, som overtok som statsminister i 1997.
•Kaczynski ble valgt til president i 2005. Året etter utnevnte han tvillingbroren Jaroslaw, leder for det sterkt konservative Lov- og Rettferdighetspartiet, til statsminister.
•Polen ble omtalt som «tvillingrepublikken» fram til Jaroslaw gikk av som statsminister i 2007.
•Lech Kaczynski var kjent som en konservativ katolikk. Både han og tvillingbroren ble beskyldt for å fremme høyrepopulistisk nasjonalisme.
•President Kaczynski markerte seg også som en kritiker av liberalistisk økonomisk politikk, og han la flere ganger ned veto mot forslagene til sittende statsminister Donald Tusk og hans regjering.
•Lørdag 10. april mistet Lech Kaczynski livet i en flyulykke nær den russiske byen Smolensk.
•Søndag 18. april ble han begravet i Wawelkatedralen i Krakow.
Kilde: NTB.

(NTB-AFP).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer