Full aksjon - Fritt fram

LUTNES ved svenskegrensa (Dagbladet): I går formiddag ble alle som krysset svenskegrensa ved Lutnes i Trysil møtt av tollere og sinte bønder som krevde importforbud. Men da forbudet kom på ettermiddagen, kunne hvem som helst passere med bilen full av ulovlig kjøtt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da importforbudet trådte i kraft klokka 16.00, var det ikke et menneske å se ved Lutnes. I brøytekantene sto bøndenes plakater.

- Vi har ikke mulighet til å sjekke alle overgangene, sier tolldistriktssjef Inge Berg ved Østby tollsted til Dagbladet.

Klokka 11.30 i går inntok bekymrede bønder fra Hedmark Bonde- og Småbrukarlag grenseovergangen ved Lutnes i tjukkeste Trysil-skogen. Bevæpnet med plakater, desinfiseringsvæske og informasjonsmateriell krevde de fullt importforbud av kjøtt- og melkeprodukter fra Europa.

- Nå må noe gjøres. Vi kan ikke vente på et eventuelt utbrudd, da er det for seint, tordnet Rolf Sætersmoen, formann i Elverum Bonde- og Småbrukarlag.

Lite visste han da om at landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen drøye to timer seinere skulle høre hans bønner.

Snus og tobakk

Tollstasjonen ved Lutnes er for lengst nedlagt. I går formiddag var likevel tollere fra Østby på plass sammen med demonstrantene.

- Dette er en vanlig rutinemessig tollkontroll. Per nå er ikke svensk kjøtt forbudt. Så lenge aksjonistene lar oss gjøre jobben vår, er Norge et fritt land. Da må de få aksjonere som de vil, sa tollstedssjef Inge Berg.

Like lite visste også han om at ting skulle snus på hodet i løpet av et par timer.

- Jeg har kjøpt snus til gubben. Jeg har ikke akkurat lyst på svensk kjøtt i dag, sa Else Norø Sætre på tur hjem fra Sverige.

De fleste forbipasserende støttet Bondelagets demonstrasjon, og lot gladelig bildekkene sine desinfiseres for syns skyld.

- Ta bare hele bilen, du. Jeg har ikke kjøpt kjøtt, jeg har bare handlet tobakk, forklarte Harald Harviken.

Fra sidelinja bivånet lensmann i Trysil, Even Olden, den fredelige aksjonen.

Full jubel

Bøndene i grenseområdet er redde.

- Vi tar våre forholdsregler, og slipper ikke fremmede inn i fjøset, sier Åse Holdhus, som selv driver med kyr i Trysil.

Flere biler stoppes. Butikksjefen på Långflons handel like over grensa er en av dem.

- Det er mest nordmenn som handler hos meg, så jeg vil nok merke et importforbud. I verste fall må jeg permittere folk, sier Marit Fridberg.

Litt over klokka 13.00 forlot tollerne Lutnes. Bøndene holdt stand. En time seinere begynte ryktene å svirre: Landbruksministeren hadde innkalt til pressekonferanse. Radioen ble skrudd på full styrke. Klokka 14.10 kunne aksjonistene heve plakatene og juble: «Importforbud nå!»

Åpne grenser

- Jammen hørte'n på oss gitt, gliser Rolf Sætersmoen.

- Nå har vi håpet og lengtet i flere dager. Nå får vi bare håpe forbudet lar seg håndheve. Vi kan ikke godt stå her i fjorten dager, sier en lettet aksjonsleder Rolf Ørsnes, leder i Hedmark Bonde- og Småbrukarlag.

Østby tollsted har ansvaret for totalt sju grenseoverganger i Trysil-området. Bare én av dem er betjent. Det var derfor med en smule bekymring av tollsjef Inge Berg og hans sju ansatte mottok beskjeden fra landbruksministeren - etter at de forlot Lutnes.

- Vi kommer til å trappe opp kontrollene så godt vi klarer, men må ha hjelp fra både politi, forsvar og sivilforsvar. Bare i Hedmark er det over 30 grenseoverganger. Vi er avhengige av at folk respekterer forbudet, sier en oppgitt Inge Berg.

14.15 - VARSEL OM FORBUD:</B> Hoppende glade mottar aksjonistene fra Hedmark Bonde- og Småbrukarlag om at landbruksministeren om to timer innfører importforbud. - Ikke et minutt for tidlig sier bøndene.
<B>16.15 - INGEN KONTROLL:</B> Det er fullt importforbud de neste 14 dagene. Likevel er det ikke et menneske å se på Lutnes. Tollvesenet er avhengig av hjelp utenfra for å kontrollere alle grenseovergangene.