Full alarm da passasjerfly plutselig dalte 1500 meter over Ankara. Kapteinen sov - andrepiloten merket ingenting

Saken etterforskes.

GIKK LAVT: Et fly fra Jet Airways gikk plutselig lavt forrige fredag. Nå er pilotene suspendert og under etterforskning. Foto: REUTERS/Amit Dave/
GIKK LAVT: Et fly fra Jet Airways gikk plutselig lavt forrige fredag. Nå er pilotene suspendert og under etterforskning. Foto: REUTERS/Amit Dave/Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et fly fra Jet Airways på vei fra Mumbai til Brussel med 280 passasjerer om bord gjorde en manøver ingen forsto noe av forrige fredag.

I tyrskisk luftrom - like over landets hovedstad Ankara - dalte flyet 1500 meter, skriver Times of India.

Sov Kapteinen på Boeing 777-flyet hadde sin tillatte hviletid, og sov altså i cockpiten da hendelsen skjedde.

Det var derfor andrepiloten som hadde ansvaret for å manøvrere flyet og ha kontroll i cockpiten. Ifølge avisa har imidlertid andrepiloten fortalt at hun var for opptatt med nettbrettet sitt og ikke merket at flyet plutselig mistet høyde.

Nå er begge pilotene suspendert, og Times of India skriver begge pilotene etterforskes av indisk luftfartskontroll, som først ble kjent med hendelsen etter det som skal ha vært en anonym SMS etter manøveren.

- Har de trykket på feil knapp? Hva gjorde andrepiloten? Uansett om hun så noe på nettbrettet sitt eller selv sovnet, er dette noe vi må undersøke, sier en talsmann i luftfartstilsynet til avisa.

Flyselskapet skal også ha satt i gang en gransking av saken, og pilotprogrammet deres er også under gransking. Verken andrepiloten eller kapteinen skal ha varslet flyselskapet eller hatt med opplysninger om hendelsen i flyrapporten.

Umiddelbar reaksjon Flytrafikkontrollen i Ankara skjønte ingenting da de så flyet hadde mistet 1500 meters høyde, men ba øyeblikkelig flyet om å stige til 10 000 meters høyde.

Da fikk andrepiloten vekket opp kapteinen, og flyet steg igjen til høyden deres rute hadde blitt tildelt. Et annet fly hadde nemlig blitt tildelt høyden som Boeing 777-en hadde dalt til.

Luftrommet over Tyrkia er svært belastet og har i løpet av sommeren også blitt strengere kontrollert. Etter at flight MH17 ble skutt ned over Øst-Ukraina tidligere i sommer, har luftrommet over Ukraina kategorisk blitt unngått av flyselskaper. Samtidig er situasjonen i Irak og Syria svært spent. De siste dagene har blant annet USA drevet luftangrep mot Den islamske stat (IS).

Begge disse landene er vanlige å fly over for langdistanseflygninger mellom Asia og Europa. Mye av denne trafikken går nå over Tyrkia.