Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Full alarm etter mystisk sykdomsutbrudd

Sars-frykt i Kina.

SYKDOMSUTBRUDD: Sars-utbruddet skapte panikk verden rundt på starten av 2000-tallet. Foto: Xin lei - Imaginechina/Sipa USA
SYKDOMSUTBRUDD: Sars-utbruddet skapte panikk verden rundt på starten av 2000-tallet. Foto: Xin lei - Imaginechina/Sipa USA Vis mer

Ifølge South China Morning Post er Verdens helseorganisasjon (WHO) i dialog med kinesiske myndigheter etter et utbrudd av en type lungebetennelse i byen Wuhan vest for Shanghai.

27 personer, sju av dem alvorlige syke, skal ha fått behandling på sykehus.

Det jobbes nå på spreng med å finne ut hvorfor og hvordan disse menneskene har blitt syke. Det skal blant annet være frykt for at det har smittet fra dyr - noe som igjen drar paralleller til sars-viruset.

- Vi etterforsker saken, og kan ennå ikke bekrefte hva det er som skaper sykdommen, sier Paige Snider ved WHO i Kina til South China Morning Post.

Dødelig virus

Sars-viruset herjet flere steder i verden etter et utbrudd i Sør-Kina i 2002 og 2003. Ved utgangen av 2003 var det rapportert mer enn 8 000 sannsynlige tilfeller og nærmere 800 dødsfall, ifølge Store Medisinske Leksikon.

De fleste som ble syke, jobbet ved et marked i Wuhan. Dette er nå stengt. Og det er nettopp fordi det ble solgt fjærkre ved dette markedet, i tillegg til krypdyr og andre dyrearter, at alarmen nå går.

Man vet nemlig ikke nøyaktig hvordan sars-viruset smittet, men trolig fra dyr til mennesker, og man tror det kom fra et dyrereservoar.

To av personene skal nå være utskrevet fra sykehus, da de ikke lenger viser tegn til sykdom.

Tar grep

Også i Hongkong - fire timer unna Wuhan - tas det grep for å unngå smitte.

- Dette er en uvanlig situasjon, og vi aner ikke hva som har forårsaket dette utbruddet. Siden det er midt i høytida, og Hongkong har direkte transportlinjer til Wuhan, så må vi være observante, sier Hongkongs mat- og helseminister Sophia Chan Siu-chee.

Tre personer er meldt smittet etter et besøk i Wuhan, ifølge South China Morning Post. Disse er nå friskmeldt. Ingen av de tre hadde besøkt nevnte marked.

WHO melder at det ikke er noen grunn til bekymring om man har planlagt en reise til området.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media