Hongkong

Full alarm etter to smittetilfeller

Hongkong har registrert omikronsmitte i befolkningen, og forbereder seg nå på en femte bølge.

OMIKRON: Hongkong er allerede blant de strengeste på grensekontroll og karantenereglern. Nå strammer de inn ytterligere. Foto: EarnestTse / Shutterstock / NTB
OMIKRON: Hongkong er allerede blant de strengeste på grensekontroll og karantenereglern. Nå strammer de inn ytterligere. Foto: EarnestTse / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Hongkong har bekreftet sin første «smitteklynge» av omikron. Et ord som i dette tilfellet betyr at to personer er smittet. Det skriver medier som CNN.

De to tilfellene ble påvist torsdag.

Det amerikanske folkehelseinstituttet (CDC) sier det kort og konsist på sine nettsider:

«For arbeidsplasser utenfor helsevesenet, defineres en klynge som to eller flere laboratoriebekreftede covid-19-tilfeller blant ansette med sykdom, eller, hvis de er asymptomatiske, et positivt testresultat innen en 14 dagers periode, som er epidemiologisk forbundet (altså som har en potensiell forbindelse i tid og rom) ved arbeidsplassen.»

- Ekstremt bekymringsfullt

De to omikronsmittede skal ha testet positivt etter å ha vært nærkontakter til en flyansatt (44) ved en restaurant forrige mandag. De smittede er 44-åringens 76 år gamle far og en 34 år gammel mann som besøkte restauranten. Begge er fullvaksinerte, ifølge myndighetene.

Helsemyndighetene har nå satt 340 nærkontakter i karantene. Blant dem er 170 gjester og 22 ansatte ved restauranten.

- Noen av dem ringte selv til myndighetene, og restauranten har vært veldig behjelpelige. Vi prøver også å spore opp gjester ved å innhente kredittkortopplysningene deres, sier helseminister Sophia Chan til South China Morning Post.

Den 44 år gamle mannen, som regnes som smittekilden, jobber i flyselskapet Cathay Pacific og ankom Hongkong fra USA 1. juledag. Han skal ha testet negativt to ganger i forkant av den positive omikron-testen tirsdag. Ifølge helsemyndighetene er 44-åringen fullvaksinert, og fortsatt asymptomatisk.

USIKKERT: Espen Rostrup Nakstad om forventninger til coronasituasjonen i 2022. Vis mer

Regjeringens pandemirådgiver, professor David Hui, advarer nå mot et større utbrudd av omikronsmitte.

- Omikron sprer seg raskt. Vi må finne alle og teste dem, så vi kan forstå mer om situasjonen, sier Hui.

Han forklarer at den omikronsmittede 34-åringen satt langt unna den flyansatte i restauranten, og forteller at dette viser hvor raskt den nye varianten smitter.

- På et vippepunkt

Hongkong har ikke hatt lokal coronasmitte med ukjent smittekilde på nesten tre måneder, ifølge myndighetene. Selv om den administrative regionen i desember registrerte flere importerte omikron-tilfeller fra utenlandske reisende i karantene, har ikke den nye varianten nådd lokalsamfunnet før nå.

- Importsmitten har nå funnet veien inn i lokalsamfunnet, og har ført til en «smitteklynge». Dette er ekstremt bekymringsfullt, sier helseministeren under en pressekonferanse fredag. Det skriver CNN.

Hun forklarer at myndighetene nå forbereder seg på en femte bølge, og sier at de neste ukene blir avgjørende i bekjempelsen av den nye varianten.

Hongkong har som mål å utrydde all coronasmitte innenfor regionens grenser, og er allerede blant verdens strengeste på grensekontroll og karantene.

Regionen har denne uka strammet ytterligere inn på karantenerestriksjonene for flyansatte. Det har ført til at flyselskapet Cathay Pacific har måtte kansellere en rekke flyginger.

- Vi følger situasjonen nøye, men vi er nå på et vippepunkt, sier helseministeren, ifølge South China Morning Post.

Under 70 prosent av befolkningen i Hongkong er fullvaksinerte, og myndighetene fortsetter å anbefale vaksinasjon - spesielt blant eldre.

Fredag opplyste helsemyndighetene i landet at de også overvåker 19 nye mistenkte omikron-tilfeller. Blant dem er en pilot som mandag besøkte flere populære restauranter og barer i regionen - bare dager etter at han ankom Hongkong fra USA. Onsdag testet han positivt for covid-19.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer