Krever flere soldater, nye stridsvogner og helikoptre

Full alarm om Forsvaret

Opposisjonen på Stortinget har sendt regjeringens forsvarsplan i retur. Tidligere forsvarssjef Harald Sunde mener norske soldater ikke er godt nok utstyrt for strid.

KRITISK: Tidligere forsvarssjef Harald Sunde er nå blitt medlem av Senterpartiet. Sammen med Trygve Slagsvold Vedum og Liv Signe Navarsete krever han omfattende endringer i regjeringens forslag til langtidsplan for Forsvaret. Foto: Bjørn Langsem /Dagbladet
KRITISK: Tidligere forsvarssjef Harald Sunde er nå blitt medlem av Senterpartiet. Sammen med Trygve Slagsvold Vedum og Liv Signe Navarsete krever han omfattende endringer i regjeringens forslag til langtidsplan for Forsvaret. Foto: Bjørn Langsem /Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Regjeringens forslag er lite annet enn en kommunikasjonsplan for å utsette alt, sier Sunde til Dagbladet.

Generalen som var forsvarssjef fra 2009 til 2013 er nå medlem av Senterpartiet.

I en kronikk i Dagbladet tegner Sunde, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og forsvarspolitisk talskvinne Liv Signe Navarsete et dystert bilde av den norske forsvarsevnen. I dette intervjuet utdyper de hvorfor de mener regjeringens plan er for svak.

Krever endringer

Senterparti-trioen ber om en lang rekke endringer i forsvarsplanen. Ikke minst når det gjelder forsvarsgrenen som Sunde selv har sin bakgrunn fra, nemlig Hæren. Han mener det haster å kjøpe inn nye og moderne stridsvogner.

- Det viktigste for meg her, er ikke det fagmilitære, men det etiske. Vi unnlater å gi våre landsoldater det våpen som skal til, for at de kan gå i krigen. Enhver potensiell motstander har moderne stridsvogner som kan drepe våre soldater, før de selv rekker fram med sine stormpanservogner, sier Sunde.

Han er bosatt på Ring ved Moelv og sier han i årene som toppoffiser i Forsvaret så uheldige følger av økende sentralisering av statlige funksjoner. Han beskriver det som et verdivalg å melde seg inn i Sp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer