- ALVOR: Medisinsk fagsjef Trond Egil Hansen kom med en kraftig advarsel til innbyggerne i Bergen på lørdagens pressekonferanse. Video: NTB Vis mer

Full alarm om tvilere

Bergen kommune slår alarm om personer som trekker tiltakene mot smittespredning i kommunen i tvil. Medisinsk fagsjef Trond Egil Hansen sier at det nå er alvor.

Publisert
Sist oppdatert

Lørdag hasteinnkalte Bergen kommune til pressekonferanse for å opplyse om at de har registrert 43 nye smittetilfeller siste døgn. Det er det høyeste antall nysmittede i løpet av et døgn i Bergen, opplyser byrådsleder Roger Valhammer.

Medisinsk fagsjef Trond Egil Hansen tok et oppgjør med personer som tviler på tiltakene mot smittespredningen i kommunen.

- Det er litt selsomt å lese at så mange trekker tiltakene i tvil, gjerne basert på egne tanker om hvordan man tror at viruset spres, og hvilken tro man selv har på disse tiltakene ut fra egne tanker og forestillinger. Når det på denne måten sås tvil om tiltakene som er innført, så bidrar det til å undergrave hvilken effekt disse tiltakene har, sier Hansen og fortsetter:

- Det er helt legitimt å diskutere disse tiltakene på et faglig grunnlag. Men vi må erkjenne at det å så tvil om effekten av tiltakene er med på å skape inntrykk av at de ikke har effekt – noe som kan føre til dårlig etterlevelse.

BERGEN: Statsminister Erna Solberg (H) om tilfellene i Bergen med ukjent smittevei. Video: Christian Wehus. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Alvor

Hansen sier at det nå er alvor.

- Nå er det alvor folkens. Til dere som er smittet eller nærkontakter: Følg reglene for isolasjon og karantene til punkt og prikke. Og til alle: Følg de generelle smittevernrådene, hold deg hjemme og test deg dersom du opplever symptomer, ha god hånd- og hostehygiene og hold minst én meter avstand til personer utenom egen husstand. Nå bør vi også tilføye: Hold oversikt over hvem du har hatt kontakt med.

Byrådsleder Valhammer ble konfrontert med Hansens alarm om coronatvilere i Bergen.

- Generelt opplever vi sterk etterlevelse av reglene i byen, men det er klart både i debatten, og så seint som i dag, så stilles det noen spørsmål ved tiltakene og effekten av dem, som vår medisinske fagsjef var tydelig på, sa byrådslederen og fortsatte:

- Dette er tiltakene som har størst effekt på viruset og måten det smitter på. Det er viktig at vi ikke får en situasjon hvor noen tror at tiltakene ikke har så stor effekt, og dermed lar være å etterleve dem. Det var derfor viktig for oss og våre fagfolk å være tydelig på at alle må etterleve dem, og at det er dette som er de mest effektive tiltakene for å overvinne utbruddet.

CORONAVRIRUSET: Direktør i helsedirektoratet Bjørn Guldvog kommer med en klar oppfordring til unge angående å teste seg for coronaviruset. Video: Christian Wehus / Dagbladet. Vis mer

Dyster rekord

Det opplyses samtidig om at man opplever økt generell smittespredning i Bergen, etter at utbruddet innledningsvis hovedsakelig har kunnet blitt sporet tilbake til studentmiljøer.

Helsebyråd Husa opplyste at smitten har nådd mer sårbare grupper, og at ytterligere fire beboere ved Gartnermarken Omsorgspluss er blitt bekreftet smittet.

Onsdag registrerte Bergen 20 nye tilfeller, torsdag 42 nye tilfeller og fredag 21 nye tilfeller. Denne uka har de også registrert et covid-19-dødsfall knyttet til en sykehjemsbeboer ved Domkirkehjemmet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer