Full Ap- krig

Dagen etter tidenes valgnederlag er det full splittelse i Arbeiderpartiet om veien videre: En nær samlet fagbevegelse og en rekke Ap-ordførere krever at kontantstøtten godtas i et budsjettforlik med regjeringen. Også i stortingsgruppa er det strid om kontantstøttestrategien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Midt i ildlinja står Thorbjørn Jagland uten noe klart grep for å samle partiet. Valgnatta varslet han organisatoriske og politiske hastetiltak for å bringe partiet på offensiven. Men etter gårsdagens ekstraordinære sentralstyremøte hadde han ikke annet å melde enn at partiets landsstyre i slutten av måneden skal gjennomgå valgresultatet.

Ap's sentralstyre tok ingen selvkritikk på sin valgstrategi og holder fast ved uklarheten rundt kontantstøtten og høstens budsjettforhandlinger i Stortinget.

Viser ikke kortene

- Valla får mene det hun mener. Vi er ikke fundamentalistiske i vår motstand mot kontantstøtten. Men vi kan ikke legge ned kortene før vi har startet forhandlinger, var Jaglands kommentar til at LO-nestleder Gerd-Liv Valla har krevet at kontantstøtten må vike for et budsjettsamarbeid med regjeringen.

I bakgrunnen sto nestlederne Hill-Marta Solberg og Jens Stoltenberg og partisekretær Solveig Torsvik med bekymrede ansiktsuttrykk og lyttet.

Redusert motstand

Ap's motstand mot kontantstøtten er nå redusert til et forhandlingskort og til et spørsmål om hvilken pris Bondevik må betale for å få Ap's støtte. Annerledes kan ikke Thorbjørn Jagland forstås, dagen etter valget.

Også andre sentralstyremedlemmers kommentarer til LO-nestlederens forslag om å godta kontantstøtten, tyder på at Ap er villig til å si ja til kontantstøtten i budsjettforhandlingene i høst.

Men de kan ikke si det høyt, siden det er det eneste kortet partiet har å spille inn.

LO- Ap-strid

Splittelsen i Arbeiderpartiet etter det dårligste valget siden 1920-tallet går på kryss og tvers i partiet. Gerd-Liv Vallas utspill blir møtt iskaldt av sentralstyremedlemmene og stortingsrepresentantene Grete Knudsen og Grethe Fossum :

- Gerd-Liv Valla har tatt fra oss et forhandlingskort istedenfor å gi oss hjelp, sier Grethe Fossum, stortingsrepresentant og sentralstyremedlem.

- Vi blander oss aldri inn i fagbevegelsens forhandlingsstrategi, sier Grete Knudsen, også hun med klar adresse til Valla.

Midt blant de stridende kvinner står Jagland, som sier han har en plan, som han holder til brystet inntil man har analysert valget og drøftet erfaringene med landsstyret.

LO-leder Yngve Hågensen var utenlands og deltok ikke på møtet i går.

Ødela valgkampen

Ute blant Ap's ordførere har Valla bred støtte. Avtroppende Ap-ordfører i Fredrikstad, Gros eks-statssekretær og rådgiver, Svein Roald Hansen, sier:

- Nå er det svært viktig for Ap å komme på banen og få innflytelse på budsjettet. Da må vi godta at kontantstøtten er vedtatt for denne perioden.

Hansen tror Ap's strategi rundt kontantstøtten ødela mye for Ap i valgkampen.

- Hvis jeg skal peke på en viktig årsak til det dårlige resultatet for Ap tror jeg debatten om samarbeid og kontantstøtten ble ødeleggende, sier Hansen.

Dagbladet har snakket med en rekke Ap-ordførere både før og etter valget som sier at Ap må legge kontantstøtten bak seg og komme videre.

Også i Ap's stortingsgruppe er det nå også sprekk i enigheten om kontantstøttestrategien.

STRIDENS MIDTPUNKT: Fra valgnederlag til full krig om kontantstøtten for Ap-leder Thorbjørn Jagland.