Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Full åpenhet om partigaver

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utvalget som har fått i oppdrag å vurdere pengestøtten til politiske partier foreslår utvidet innsyn, men ikke full åpenhet. Fortsatt skal det være mulig å gi gaver på inntil 30 000 kroner anonymt. Utvalgsleder Rune Sørensen begrunner det med at beløpsgrensene er sammenliknbare med tilsvarende i andre land, at det vil bli for byråkratisk å registrere alle små bidrag og at det må være en legitim politisk ytring å gi en mindre gave uten at det skal offentliggjøres.

Det mener vi er feil innstilling til selve problematikken. Når utvalget har satt tillit til partiene og demokratiet som det viktigste premiss for sine konklusjoner, burde man uten videre slått fast at det skal eksistere full åpenhet om all støtte til politiske partier. I et samfunn hvor alle transaksjoner ellers blir registrert og er søkbare for kredittinstitusjoner, kan umulig byråkratiargumentet være det mest tungtveiende. Det skal heller ikke stor oppfinnsomhet til for å omgå disse beløpsgrensene. Det er åpenbart en frykt for at givere ikke lenger vil yte bidrag dersom deres bistand blir kjent, som ligger bak forslaget. Det vil svekke partienes finansiering, og dermed deres evne til å utføre sine samfunnsoppgaver. Det vil igjen gjøre partiene mer avhengige av statlig partistøtte. Vi ser i likhet med utvalget at det kan skape tvil om partienes reelle uavhengighet. Men her har ønsket om økt bidrag fra ikke-statlige kilder vannet ut åpenhetsprinsippet.

Ønsket om størst mulig spredt giverskap ligger også bak forslaget om skattefritak for pengebidrag til partier. Det vil, slik utvalget ser det, gjøre partiene mindre avhengige både av statlig støtte og bidrag fra store private organisasjoner. Da ser utvalget bort fra at skattefritak indirekte er statssubsidiering. Vi kan derfor ikke forstå at det er behov for dette. Det er langt viktigere med full åpenhet om gaver fra ikke-statlige givere. Det sikrer velgeren nyttig kunnskap om forbindelser som kan være av betydning for vedkommendes valg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media