Full åpning

Butikkenes åpningstid er ikke noe lite tema i norsk politikk. Kristin Halvorsen leker med ilden

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STILEN ER KJEKK, når Kristin Halvorsen avkrefter at partiet vil ha stengte butikker på kveldstid og i helger. «Helt på trynet! Enig!» skriver hun i Dagsavisen. Vedtaket fra landsmøtet sist helg sier svart på hvitt at SV ønsker å redusere åpningstidene, lojalt fulgt opp av den arme partikollega Øystein Djupedal som klart og tydelig sier at en måte å begrense åpningstidene på, er å gjeninnføre åpningstidsloven.

Men det er altså på trynet. -  Ikke aktuelt, sier Halvorsen til VG. Med sitt velutviklede følehornsystem for tidas ånd, forsto hun umiddelbart at retrett var påkrevd.

SV-LEDEREN vet selvsagt hvilken sprengkraft det ligger i politiske vedtak om butikkåpningstider. Sylvia Brustad fikk sitt navn for alltid knyttet til den tilmålte tillatte søndagsåpne bua på et visst antall kvadratmeter - men intet sagt om høyden, slik at varene kunne stables i tårn. Irritasjonen og vitsene rundt denne løsningen pågikk i årevis.

Flere forhold danner bakgrunnen for engasjementet og kraften i åpningstidsregler. Nordmenn reiser mer og mer, de er blitt vant til skilt med «Åpent 24 timer» eller rett og slett «Åpent». I tillegg har vi bak oss en nær historie av rigide og uforanderlige åpningstider. De var faktisk i ferd med å bli enda kortere før åpningstidsrevolusjonen for to tiår siden. Lørdagsfri i varehandelen var den gang på trappene.

ÅPNINGSTIDER var en av drivkreftene i høyrebølgen på 80-tallet. Folk flest hadde sett seg så inderlig lei på butikker som unisont stengte på slaget klokka 17.00. Da høyrestatsråd Astrid Gjertsen kom opp med sitt «Det åpne samfunn», ble det straks en politisk suksess og partiet hennes kunne chase inn på den frihetsfølelse som opplevdes ved å kunne kjøpe melk og brød etter solnedgang. Til og med hennes politiske motstander Gro Harlem Brundtland har innrømmet at kl. 17.00-regelen plaget henne - i all stillhet selvsagt, fordi Arbeiderpartiet sto beinhardt på den. I sin selvbiografi skriver Gro om panikken hun fikk, da hun satt på kontoret på Helserådet og plutselig oppdaget at klokka var 16.59 og at kjøleskapet hjemme var helt tomt.

DIREKTØR Halvorsen som «Tredje Venstre»-forfatter Magnus Marsdal kaller henne, har nyansert landsmøtets åpningstidsvedtak til å gjelde handel 2. pinsedag, hensynet til innvandrerbutikker og de store kjøpesentrenes krav til lang åpningstid for spesialforretninger, som optikere, frisører etc. De politiske silkehanskene er kommet på. Ingen er vel heller uenig i SV-lederens konklusjon i «På trynet»-artikkelen: -  Også ansatte i varehandelen skal ha arbeidsbetingelser som gjør at de innimellom har ferie og fritid.