Full AstraZeneca-krangel

EU planlegger søksmål mot AstraZeneca. Dette er konflikten.

VAKSINE: AstraZeneca har utviklet coronavaksine. EU er ikke fornøyd med leveransen. Foto: Dado Ruvic / Reuters / NTB
VAKSINE: AstraZeneca har utviklet coronavaksine. EU er ikke fornøyd med leveransen. Foto: Dado Ruvic / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Europakommisjonen har varslet at de vil gå til sak mot vaksineprodusenten AstraZeneca.

Torsdag bekreftet Irlands helseminister Stephen Donnelly at landet støtter søksmålet, ifølge Sky News.

Ifølge The Guardian har EU-landene fått til slutten av uka til å avgjøre om de støtter forslaget.

Kjernen i striden er at vaksineprodusenten ikke har levert dosene de har lovet, som har ført til forsinkelser i vaksineleveransene i Europa.

- Hadde møte

Onsdag hadde flere diplomater fra medlemslandene et møte om saken, der de aller fleste skal ha støttet det kommende søksmålet, ifølge Politico.

Tyskland og Frankrike skal imidlertid ha bedt om betenkningstid. Ytterligere fire land skal være i tvil.

Noen av dem skal ha advart mot at et søksmål vil svekke tilliten til vaksinen ytterligere.

AstraZeneca-vaksinen er pauset i Norge, og det europeiske legemiddelverket (EMA) har uttalt at de ser en sammenheng mellom vaksinen og tilfeller av blodpropp kombinert med lave blodplater.

Diplomaten uttalte imidlertid forståelse for at kommisjonen vil slå tilbake over leveringsmangelen - men la til at EU er avhengig av selskapet i den globale responsen mot covid-19.

- Det som betyr noe er at vi sikrer levering av et tilstrekkelig antall doser i tråd med selskapets tidligere forpliktelser. Sammen med medlemslandene ser vi på alle muligheter for å få dette til, skriver en talsperson for kommisjonen i en e-post, ifølge Reuters.

Den samme personen skal ha uttalt på en pressekonferanse at de fortsatt ikke har fastslått at de faktisk skal gå til sak mot selskapet.

UTSETTER: Helseminister Bent Høie sier de vil vite mer før de tar en endelig beslutning om vaksinen. Video: NTB Vis mer

Sendte varsel

Konflikten skal ha oppstått da AstraZeneca bare leverte 30 millioner av de 120 millioner dosene de hadde lovet i første kvartal.

19. mars sendte kommisjonen et brev til selskapet, som et slags varsel. Det står i kontrakten mellom EU og AstraZeneca at om det oppstår et problem, skal dette varsles om i brevform. Etter 20 dager skal de forsøke å løse konflikten i et møte.

Europakommisjonen mener vaksineprodusenten ikke har forholdt seg til avtalen i kontrakten.

Den italienske avisa Corriere della Sera har publisert utdrag fra brevet, hvor problemet med leveransene omtales.

AstraZeneca mottok i september 224 millioner euro av EU for å kjøpe inn ingredienser til vaksinen. Nå hevder EU at de ikke har fått dokumentasjon som bekrefter kjøpene, står det i brevet.

Belgisk domstol

Nå har selskapet varslet at de vil levere 70 millioner doser til EU i slutten av juni - i utgangspunktet skulle tallet vært 300 millioner, ifølge Politico.

En talsperson for AstraZeneca sier til Reuters at selskapet ikke har hørt noe om noe søksmål, men at de er dialog med både EU-kommisjonen og medlemslandene angående vaksineleveranser.

I kontrakten står det at dersom det skulle bli uoverensstemmelser, går saken til en belgisk domstol.

En kilde Politico har snakket med, sier at planen er å leve en stevning fredag.

Men det er uklart om det i det hele tatt blir noe av, dersom flere land ikke støtter søksmålet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer