Full av feil

Blant annet falske positive promilletester gjør at politiet vil bytte ut 600 nyinnkjøpte alkometre av typen Lion 500. Men før politiet finner en arvtaker, er de fortsatt i bruk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): Sjef for utrykningspolitiet (UP) i Troms og Finnmark, Einar Holand, har i eget distrikt opplevd at uskyldige personer er blitt brakt inn til blodprøve etter at det nyinnkjøpte instrumentet indikerte ulovlig høy promille.

- At disse apparatene fungerer på riktig måte er viktig for å ivareta rettssikkerheten på en behørig måte. Vi vil ikke plage folk med reint mel i posen unødig med å bringe dem inn til blodprøve. Apparatene er ment å gi en indikasjon. Er indikasjonen feil, blir det slik. Det har vi opplevd også hos oss, sier Holand til Dagbladet.

Heller ikke øverste sjef for UP, Odd Reidar Humlegård, legger skjul på at Lion 500 er blitt et problem - spesielt i Norge.

- Først og fremst i kaldt vær. Vi ønsker et nytt apparat, og kan ikke leve med stadige feil, sier han.

Millionbeløp

Høsten 2003 foretok Politiets data- og materielltjeneste (PDMT) bestilling på ca. 600 alkometre av typen Lion 500. Disse ble distribuert til 17 politidistrikter landet over, UP, Politihøgskolen og Kriminalomsorgen.

UP var den største enkeltkunden med en leveranse på 350 alkotestere. I tillegg til dette var det planlagt 450 nye bestillinger gjennom PDMT. Disse er nå kansellert, og avtalen med leverandøren er sagt opp.

Foreløpig har politiet brukt mer enn 2,5 millioner kroner på et alkometer de selv ikke vil ha. Penger de ikke får tilbake.

- Tjenestemennene må ha tillit til apparatene. Det handler om rettssikkerhet. Der er jeg knallhard, fastslår Lars Bøhler, sjef for materielltjenesten i politiet.

Problemene

Tjenestemennene oppdaget fort at engelskproduserte Lion 500 ikke virket tilfredsstillende. I et internt politinotat framkommer problemene politiet har erfart:Dårlig batterikapasitet.Kapasitetsproblemer ved UPs typiske massekontroller.Problemer ved kuldegrader og fuktig vær.Falske avlagte positive prøver.Svikt i apparatets evne til å holde på kalibreringsverdien.

Ressurskrevende

- Vi er kritiske til at dette apparatet ikke fungerer bedre til tross for at det er nytt, sier Humlegård.

Han hevder at politiet fortsatt kan foreta promilletester med apparatene, men at det kan være unødvendig ressurskrevende å kvalitetssikre resultatet.

- Selv om det koster å investere i nytt utstyr, blir det billigere enn å bruke masse tid på noe som ikke fungerer tilfredsstillende. Apparatene som vi bestemmer oss for vil være i bruk i politiet i mange år, poengterer Humlegård.

Det ble raskt laget et skjema for å kartlegge og dokumentere problemer med Lion 500. Ifølge notatet er det gjennomført oppgraderinger av apparatene uten at problemene er eliminert. Likevel velger politiet å bruke apparatene i tillegg til en modifisert utgave av Lion 500's forgjenger.

Sa opp

Bakgrunnen for investeringen var den nye 0,2-promilleregelen. De gamle apparatene fikk problemer med de nye og lave verdiene.

PDMT-direktør Bøhler vil selv ikke kommentere problemene ytterligere, utover å si at apparatet ikke fyller de kravene som stilles.

- Til høsten vil vi foreta en ny anbudsrunde, sier Bøhler, som understreker at leverandøren fikk en siste sjanse til å utbedre.

VIL IKKE PLAGE: Sjef for utrykningspolitiet i Troms og Finnmark, Einar Holand, vil ikke plage uskyldige unødig. Derfor understreker han viktigheten av å ha pålitelige alkotestere. - Er indikasjonen feil, kan uskyldige bli brakt inn til blodprøve. Det har vi selv erfart, sier Holand til Dagbladet.