MISFORNØYD: Anders Behring Breivk har fått vite deler av innholdet i rapporten om seg selv. Han er ikke fornøyd med resultatet og mener rapporten inneholder flere faktafeil. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
MISFORNØYD: Anders Behring Breivk har fått vite deler av innholdet i rapporten om seg selv. Han er ikke fornøyd med resultatet og mener rapporten inneholder flere faktafeil. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

- Full av løgn, faktafeil og fordreininger

Anders Behring Breivik slakter sakkyndigrapporten om seg selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Rapporten er full av løgn, faktafeil og fordreininger tatt ut av sammenheng.

Slik oppsummerer Anders Behring Breivik den psykiatriske rapporten om seg selv overfor sine forsvarere Tord Jordet og Odd Ivar Grøn. I seks timer i går leste de to opp de delene av rapporten Breivik får lov til å vite om.
Forsvarerne satt med rapporten hos seg mens Breivik iført håndjern hørte på gjennom en glassvegg.

Slakter sakkyndige Psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby snakket med Anders Behring Breivik i til sammen 36 timer fordelt på 13 samtaler.

Konklusjonen fra samtalene var at Anders Behring Breivik har diagnosen paranoid schizofreni, er strafferettslig utilregnelig og en fare for seg selv og andre i lang tid framover.

- Han er ikke fornøyd med utfallet. Han mener det er en del ting som er feil i rapporten. Han mener en del av det han har sagt er tatt ut av sin sammenheng, sier Tord Jordet til Dagbladet.

Politiet tillater nå at Breivik kan få vite deler av innholdet i rapporten. Han får vite det som er referert under hans samtaler med de sakkyndige, samt psykiaternes vurderinger underveis.

- Han setter spørsmålstegn ved hvilken kompetanse de sakkyndige har med ideologiske gjerningsmenn. Han mener at ting som for dem kan oppfattes bisart, ikke er det for ham. Han sier han spurt de begge hva slags kompetanse de har på ideologiske terrorister og fått til svar at de ikke har noe, sier Jordet.

Vil lese hele Ifølge Jordet mener Breivik at både faktiske opplysninger og ideologiske temaer er feil gjengitt, feilsitert og tatt ut av sammenheng.

- Han ønsker å få lese hele rapporten i sin helhet før han konkluderer på om han ønsker en ny vurdering. Han ønsker å se hele sammenhengen. Så langt har han bare fått deler muntlig, sier forsvareren.

FÅR STRYK. Anders Behring Breivik hevder at rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim har feilsitert og tatt sitater ut av sammenheng i sin 443 lange rapport om ham. Foto: Benjamin A. Ward/ Dagbladet
FÅR STRYK. Anders Behring Breivik hevder at rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim har feilsitert og tatt sitater ut av sammenheng i sin 443 lange rapport om ham. Foto: Benjamin A. Ward/ Dagbladet Vis mer

I løpet av de seks timene opplesningen varte i går, kom de cirka halvveis. Arbeidet fortsetter til uka. Ifølge forsvarerne får nå Breivik vite innholdet i om lag halve rapporten.

- Nye muligheter Breivik fryktet at rapporten skulle være et karakterdrap og han skal ha blitt fornærmet da han fikk vite konklusjonen tirsdag kveld.

Onsdag snakket Lippestad med Breivik og da hadde massemorderen endret mening.
- Han har på mange måter slått seg til ro med konklusjonen. Vi skal diskutere hva vi skal gjøre, men han er på ingen måte opprørt eller sint. Han sier at han er motivert for rettssaken, sa Lippestad til Dagbladet torsdag.

Han sa videre at han tror ikke det vil bli noen uenigheter i hvordan de skal behandle rapporten.

- Det han sa, var at han mente dette åpner mange nye muligheter, sa Lippestad.

- UTILREGNELIG: Breivik har fått lese deler av innholdet i rapporten som konkluderer med at han er strafferettslig utilregnelig.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
- UTILREGNELIG: Breivik har fått lese deler av innholdet i rapporten som konkluderer med at han er strafferettslig utilregnelig. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer