Full av optimisme i Hopenhagen

Miljøvernministeren åpnet Bellonas utstilling i klimabyens eget Hopenhagen.

HÅPEFULLE:Miljøvernminister Erik Solheim kom i dag til København på første dag av klimatoppmøtet. Der åpnet han Bellonas utstilling i Hopenhagen Live, en utstillingsby med blant annet Frederic Hauge og Bellonas 101 løsninger på klimaproblemene. Foto: Hanne Hvattum
HÅPEFULLE:Miljøvernminister Erik Solheim kom i dag til København på første dag av klimatoppmøtet. Der åpnet han Bellonas utstilling i Hopenhagen Live, en utstillingsby med blant annet Frederic Hauge og Bellonas 101 løsninger på klimaproblemene. Foto: Hanne HvattumVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Erik Solheim var full av optimisme da han kom til København i kveld for å åpne Bellonas utstilling på Rådhusplassen mitt i hjertet av klimabyen, København. Nå også kalt Hopenhagen.

I dag åpnet det store internasjonale klimatoppmøte i Danmark. Mange, også Dagbladet, har store forventninger til hva verdens land greier å få til innen 18.desember.

Klimabyggverk
- Jeg er optimist. Jeg er sikkert på at vi skal få til et vesentlig steg videre for å få til noe stort her i København. Vi skal legge en grunnmur for det internasjonale klimabyggverket vi skal bygge videre på, sier Solheim, som var opptatt av bygningsarbeidet som må bli gjort framover.

- Vi kommer ikke til å innrede alle rommene, men vi kommer langt nok til å få på plass en forpliktende avtale etter hvert, sier han og legger til:

- Den 18. desember er jeg sikker på at vi vil ta den internasjonale klimaarkitekturen et riktig stort skritt framover, sier Solheim som sammenligner Københavnmøtet med starten på Verdensbanken og IMF i Bretton Woods og FNs spede begynnelse i San Francisco.

Mild optimist
Også Bellona-sjefen selv, Frederic Hauge, tror på at København-toppmøtet vil få stor betydning for å bekjempe klimaproblemene.

- Jeg er mild optimist. Men klimatoppmøtet er et viktig byggverk for å få til mer. Da tror jeg vi kan få til en forpliktende avtale neste år. Et slikt møte som dette bygger tillit, gir nasjonale forpliktelser og vi kan få på plass avgjørende finansielle virkemidler, sier Hauge som legger vekt på at Bellona vil bruke sine kontakter under toppmøtet til å påvirke.

Vil mye mer
Hauge mener Bellona vil langt mer enn den norske miljøvernministeren.

- Vi ønsker oss mye tøffere kutt hjemme og at man ikke bare skal ta i bruk kostnadseffektive løsninger. Vi ønsker oss løsninger som gjør jobben på lengre sikt, sier Hauge.

Les også om Solheims kullsvarte klimabagasje.

Inaktivt bord
Med et objektbasert interaktivt bord i Bellonas vitenskapssenter kunne Hauge, riktignok etter litt tekniske problemer og en restart, vise miljøvernministeren effekten av en rekke av de 101 løsningene Bellona og også Statkraft mener å ha på framtidas miljøutfordringer.

- Vi er stolte av å være medarrangør og vise fram Hopenhagen live. For oss er det viktig å vise at det finnes løsninger, sa Hauge.

- Ja, hvis det virker da, kommenterte Solheim.

- Må bli bedre
- Norge må bli bedre på alle områder. Vi må regulere markedet for å få til slike løsninger. Vi må gjøre mer for å regulere byggemarkedet og bruke den teknologien som allerede finnes, sa han og la til:

- Men det området hvor vi gjør mest og hvor vi må lykkes ende bedre er karbonfangst og lagring.