SKRELT'N IKKE: Ingrid Hjelt af Trolle, den svenske ambassadøren i Norge, fikk servert bananer av «sjefbanansvenske» Niklas Johansson i Svenska Föreningen. Men hun ønsket ikke å skrelle den. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
SKRELT'N IKKE: Ingrid Hjelt af Trolle, den svenske ambassadøren i Norge, fikk servert bananer av «sjefbanansvenske» Niklas Johansson i Svenska Föreningen. Men hun ønsket ikke å skrelle den. Foto: John T. Pedersen/DagbladetVis mer

Full banansplitt: Svenskene får ingen hjelp af Trolle

Ingrid Margaretha Hjelt af Trolle, Sveriges ambassadør til Norge, liker ikke uttrykket «banansvensker».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går fikk Svenska Föreningen besøk av Sveriges ambassadør i Norge, Ingrid Margaretha Hjelt af Trolle. Velkomsten sto Niklas Johansson, eier av foreningen for, iført en gul og blå t-skjorte med påskriften «Banansvenske».

«Banansvenske»-ordet har oppstått etter Skavlan sist fredag, da journalist Janne Josefsson i SVT fortalte om svensker som kommer til Norge  for å skrelle bananer.

— En «banansvenske» er en svenske som kommer til Norge på grunn av høy arbeidsledighet i Sverige, og som tar jobber nordmenn ikke vil ha, forklarte Johansson til ambassadør Hjelt af Trolle, før han serverte henne nettopp bananer.

— Jeg tror ikke jeg skal skrelle dem, det blir litt useriøst, sa ambassadøren.

Ulovlig gebyr Svenska Föreningen leier ut rom til om lag 200 svensker i Oslo. I går kom det fram at foreningen tar et ulovlig gebyr på 3000 kroner fra hver beboer når de flytter inn. I fjor var det 300 nye beboere, det betyr at eierne av Svenska Föreningen urettmessig kan ha tatt inn 900 000 kroner i gebyrer fra jobbsøkende svenske ungdommer bare i 2010.

Foreningen sier at gebyret dekker hjelp til starten i Norge, som jobbsøkning, hjelp til å skaffe mobiltelefon og andre tjenester. Leieboerforeningen har imidlertid slått fast at det ikke er lovlig å ta gebyrer når man leier ut bolig. Svenska Föreningen lovet i Dagbladet at de skal ha nye kontrakter klare i løpet av kort tid.

— Blir svenske ungdommer utnyttet i Norge?

NY MOTE: Svenska Föreningen omfavner nyordet «banansvenske». Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
NY MOTE: Svenska Föreningen omfavner nyordet «banansvenske». Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer

— Det er veldig vanskelig å bedømme. De jeg møter er tilfredse og fornøyde. Det kommer også mange unge til ambassaden for å ordne pass og papirer, vi får veldig gode tilbakemeldinger fra dem på tilværelsen i Norge, sier Hjelt af Trolle.

— Nedlatende Nyordet «banansvenske» har ambassadøren fått med seg, men hun liker det ikke.

— Jeg synes det er nedlatende og misvisende, det beskriver en veldig liten del av unge svensker som kommer til Norge. Jeg synes det å bruke et slikt ord er dårlig journalistikk.

Hjelt af Trolle trives i Oslo og gir følgende beskrivelse av livet i hovedstaden — etter en rekordkald vinter:

— Det er veldig hyggelig her. Oslo har bedre vær enn Sverige, mer sol og mindre vind. Det er en uformell og fin atmosfære.