Full banansplitt: Svenskene får ingen hjelp af Trolle

Ingrid Margaretha Hjelt af Trolle, Sveriges ambassadør til Norge, liker ikke uttrykket «banansvensker».

SKRELT'N IKKE: Ingrid Hjelt af Trolle, den svenske ambassadøren i Norge, fikk servert bananer av «sjefbanansvenske» Niklas Johansson i Svenska Föreningen. Men hun ønsket ikke å skrelle den. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
SKRELT'N IKKE: Ingrid Hjelt af Trolle, den svenske ambassadøren i Norge, fikk servert bananer av «sjefbanansvenske» Niklas Johansson i Svenska Föreningen. Men hun ønsket ikke å skrelle den. Foto: John T. Pedersen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går fikk Svenska Föreningen besøk av Sveriges ambassadør i Norge, Ingrid Margaretha Hjelt af Trolle. Velkomsten sto Niklas Johansson, eier av foreningen for, iført en gul og blå t-skjorte med påskriften «Banansvenske».

«Banansvenske»-ordet har oppstått etter Skavlan sist fredag, da journalist Janne Josefsson i SVT fortalte om svensker som kommer til Norge  for å skrelle bananer.

— En «banansvenske» er en svenske som kommer til Norge på grunn av høy arbeidsledighet i Sverige, og som tar jobber nordmenn ikke vil ha, forklarte Johansson til ambassadør Hjelt af Trolle, før han serverte henne nettopp bananer.

— Jeg tror ikke jeg skal skrelle dem, det blir litt useriøst, sa ambassadøren.

Ulovlig gebyr Svenska Föreningen leier ut rom til om lag 200 svensker i Oslo. I går kom det fram at foreningen tar et ulovlig gebyr på 3000 kroner fra hver beboer når de flytter inn. I fjor var det 300 nye beboere, det betyr at eierne av Svenska Föreningen urettmessig kan ha tatt inn 900 000 kroner i gebyrer fra jobbsøkende svenske ungdommer bare i 2010.

Foreningen sier at gebyret dekker hjelp til starten i Norge, som jobbsøkning, hjelp til å skaffe mobiltelefon og andre tjenester. Leieboerforeningen har imidlertid slått fast at det ikke er lovlig å ta gebyrer når man leier ut bolig. Svenska Föreningen lovet i Dagbladet at de skal ha nye kontrakter klare i løpet av kort tid.

— Blir svenske ungdommer utnyttet i Norge?

NY MOTE: Svenska Föreningen omfavner nyordet «banansvenske». Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
NY MOTE: Svenska Föreningen omfavner nyordet «banansvenske». Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer

— Det er veldig vanskelig å bedømme. De jeg møter er tilfredse og fornøyde. Det kommer også mange unge til ambassaden for å ordne pass og papirer, vi får veldig gode tilbakemeldinger fra dem på tilværelsen i Norge, sier Hjelt af Trolle.

— Nedlatende Nyordet «banansvenske» har ambassadøren fått med seg, men hun liker det ikke.

— Jeg synes det er nedlatende og misvisende, det beskriver en veldig liten del av unge svensker som kommer til Norge. Jeg synes det å bruke et slikt ord er dårlig journalistikk.

Hjelt af Trolle trives i Oslo og gir følgende beskrivelse av livet i hovedstaden — etter en rekordkald vinter:

— Det er veldig hyggelig her. Oslo har bedre vær enn Sverige, mer sol og mindre vind. Det er en uformell og fin atmosfære.