Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Full barnehagedekning

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nok en gang bommer regjeringen i sine anslag på hvor mange nye barnehageplasser kommunene er i stand til å tilby. I år var 12 000 flere barn lovet barnehageplass. Ifølge Aftenposten vil 8000 av dem bli skuffet, siden det bare ser ut til at det blir plass til ca. 4000 nye barn. Det skyldes hovedsakelig at svært mange som har hatt deltidsplass nå ønsker heltidsplass. Denne overgangen har dermed redusert nettoøkningen. Og uansett hvordan man teller og forklarer, står over 20 000 barn på venteliste. Deres foreldre er like fortvilte som de titusenvis av småbarnsforeldre uten barnehageplass før dem har vært.

Planlegging er en vanskelig kunst. Særlig å planlegge det man har en halvhjertet innstilling til. Da glemmer man gjerne å ta med uforutsette ting som kan påvirke resultatet. Til tross for påstander om det motsatte er regjeringens innsats og planlegging på dette området svært mangelfull, både i forhold til samfunnets behov, i forhold til stortingsflertallets ønsker og i forhold til egne målsettinger.

Når nesten 21 000 står på venteliste for å få barnehageplass, forteller det om et skrikende samfunnsbehov. Hadde vi rapportert om like mange barn som ikke fikk skoleplass, ville det blitt ramaskrik. Det blir det ikke, fordi det ikke er en lovfestet rettighet å få barnehageplass, og fordi det neppe noen gang vil bli en plikt å ta imot en slik plass. Målet om «full barnehagedekning» er en politisk tøyelig forpliktelse. Særlig fordi full dekning er et anslag som regjeringen forsøker å nå. I sine prognoser glemmer regjeringen at etterspørselen påvirker hva som er «full barnehagedekning». Når prisene på barnehageplasser synker, øker etterspørselen. Da vil «full barnehagedekning» være mye mer enn det man antok da prisene var høyere.

Dette handler til sjuende og sist om vilje til satsing og vilje til styring. Det hadde vært enklere dersom barnehagesektoren var hundre prosent offentlig. Men en regjering med tro på markedskrefter, mangfold og lokal variasjon, bør i det minste legge inn noen formler om dette i sine regnestykker slik at tilbudet blir i samsvar med egne målsettinger.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling