«Monstertiltaler» i retten:

Full beviskrangel

Under kallenavn som «Le Boss», «Klopp» og «Cantona» skal nettverket ha stått bak en av norgeshistoriens største narkotikasaker. Forsvarerne stiller spørsmål ved om bevismaterialet er til å stole på.

FÅ BESLAG: Svært mye av bevismaterialet i den omfattende narkotikasaken mot sju personer i Oslo tingrett, stammer fra Sky ECC - som dette bildet. Foto: Politiet
FÅ BESLAG: Svært mye av bevismaterialet i den omfattende narkotikasaken mot sju personer i Oslo tingrett, stammer fra Sky ECC - som dette bildet. Foto: Politiet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka startet den tre måneder lange rettssaken mot en kvinne og seks menn i Oslo tingrett.

Tiltalene - i advokatstanden og politiet omtalt som «monstertiltaler» - er på til sammen 18 sider.

Her er det beskrevet det som skal være innførsler, mottak, oppbevaring og salg av flere hundre kilo cannabis, kokain, amfetamin og heroin, samt hvitvasking av titalls millioner kroner.

Sakene er en av de største narkotikasakene i Norge noensinne, og inngår i et etterforskningsprosjekt hos Kripos som har pågått siden 2018 under navnet «Operasjon Hubris».

ATV-transport over grensa

Bare for en av de tiltalte - utpekt av påtalemyndigheten som en av hovedmennene - knytter anklagene seg til blant annet 30 kilo heroin, 330 kilo amfetamin, 78 kilo kokain og 743 kilo cannabis.

For en av de andre mennene omfatter tiltalen mottak og oppbevaring av hele tre tonn hasj.

HASJ: Bilder som politiet har fått tilgang til via den krypterte meldingstjenesten SkyECC, skal vise store mengder narkotikapartiet som skal ha blitt fraktet til Norge. Foto: Politiet
HASJ: Bilder som politiet har fått tilgang til via den krypterte meldingstjenesten SkyECC, skal vise store mengder narkotikapartiet som skal ha blitt fraktet til Norge. Foto: Politiet Vis mer

De øvrige tiltalte skal ha mottatt, oppbevart og videresolgt store mengder narkotika, der deler skal ha blitt transportert over grensa fra Sverige til Norge på ATV.

De færreste av dem har ønsket å forklare seg til politiet, mens flere har varslet at de heller ikke vil avgi forklaring i retten.

Noen av har erkjent delvis straffskyld, mens andre nekter fullstendig for anklagene.

TRANSPORT: Politiet mener at store mengder narkotika ble kjørt over grensa fra Sverige til Norge på denne ATV-en. Foto: Politiet
TRANSPORT: Politiet mener at store mengder narkotika ble kjørt over grensa fra Sverige til Norge på denne ATV-en. Foto: Politiet Vis mer

Kontroversielle beviser

Spesielt for saken er at politiet knapt har gjort fysiske beslag av narkotika. Derimot er tiltalene i stor grad bygget på omfattende beviser hentet via en internasjonalt politiinnsats rettet mot den krypterte meldingstjenesten Sky ECC, som ble brukt av kriminelle over hele verden.

I retten la påtalemyndigheten fram det de mener er de tiltaltes anonyme brukere på Sky ECC, med kallenavn som «Vladimir», «Le Boss», «Cuba», «Klopp», «Cantona» og «Goldenboy».

Bruken av Sky ECC som bevis er imidlertid ikke fri for kontroverser.

- Lovligheten av det er omstridt. Det er også troverdigheten, sa advokat Øyvind Bratlien, forsvarer for den antatte hovedmannen, i sin innledning i Oslo tingrett.

KRITISK: Forsvarer Øyvind Bratlien mener det er god grunn til å stille spørsmål ved påtalemyndighetens bevisførsel i saken. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
KRITISK: Forsvarer Øyvind Bratlien mener det er god grunn til å stille spørsmål ved påtalemyndighetens bevisførsel i saken. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Excel-ark fra Frankrike

Norsk politi fikk overlevert Sky ECC-bevisene fra sine franske kolleger, etter at de hadde tatt seg inn på selskapets server og overvåket kommunikasjonen.

Problemet ifølge flere av forsvarerne, er at de ikke har innsyn i hele beviskjeden - bare et Excel-ark fra fransk politi.

- Vi har begrenset kunnskap om hvordan beviset er forvaltet fra det er innhentet, til vi sitter med det på vårt bord i form av et Excel-ark. Det er betenkelig. Årsaken til at man har innsyn i beviskjeden, er for at vi skal ha muligheten til å kontrollere det. Det får vi ikke gjort i dette tilfellet, sa Bratlien - med støtte fra blant annet forsvarerkollegene Marius Dietrichson, Ole Petter Drevland og Albulena Krasniqi.

Flere av de tiltalte har ikke ønsket å forklare seg nettopp av den årsaken.

- Det er etter råd fra oss. Det rådet er gitt som følge av at lovligheten av Sky ECC-bevisene er uavklart, sa Bratlien.

Uenig med forsvarerne

Norsk Høyesterett har riktignok slått fast at Sky ECC-bevisene godtas i norske domstoler. Samtidig pågår det en prosess både i Den europeiske menneskerettsdomstolen og EU-domstolen, som ennå ikke er avgjort.

- Vi har ikke påberopt bevisavskjæring i denne saken, men det kan endre seg underveis, sa Bratlien.

I retten erkjente statsadvokat Marit Formo at materialet fra Sky ECC ikke er fullstendig.

- Det gjør at bildet kan være fragmentert. Dette er mangler som man må være oppmerksomme på. Det er noe politiet og påtale har vært oppmerksomme på, både under etterforskningen og når vi har besluttet tiltalespørsmålet - altså hva vi har tatt med og ikke tatt med. Det er bare tatt ut tiltale for de forholdene vi med sikkerhet mener at kan utledes fra materialet.

OGSÅ KRITISKE: Forsvarerne Marius Dietrichson og Live Sjuve Johansen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
OGSÅ KRITISKE: Forsvarerne Marius Dietrichson og Live Sjuve Johansen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Formo er altså enig med forsvarerne at det er hull i materialet. Enigheten stopper imidlertid der.

- Vi er uenige med forsvarerne i at det ikke er grunnlag for domfellelse på bakgrunn av bevismaterialet som foreligger i saken. Det står ikke på egne bein. I en rekke tilfeller har vi andre beviser. Det foreligger også straffedommer i Norge og internasjonalt som helt eller delvis baserer seg på Sky ECC.

TV-kjendis på tiltalebenken

Som Dagbladet tidligere har omtalt, er den tiltalte kvinnen kjent fra en realityserie på TV. Ifølge påtalemyndigheten skal hun ha fungert i mottak- og distribusjonsleddet i det påståtte narkonettverket.

I retten erkjente hun delvis straffskyld.

- Jeg erkjenner turene og mengden, men ikke stoffet, sa kvinnen kort da hun ble spurt om hvordan hun forholder seg tiltalen.

Etter planen skal hun forklare seg i retten neste uke.

Sporene til Marokko

I sitt innledningsforedrag for retten pekte statsadvokaten på det påtalemyndigheten mener er norsk-marokkanske bakmenn, som skal oppholde seg i Marokko - utenfor rekkeviddet til norsk politi.

En av dem er en 29 år gammel mann som ifølge Kripos har stått bak omfattende narkotikainnførsler til Norge fra 2016 til 2022, via Spania, Storbritannia og Sverige.

Etter det Dagbladet får opplyst skal det dreie seg om totalt 251 kilo kokain og fem tonn hasj.

Dagbladet har tidligere omtalt 29-åringen, som politiet blant annet knytter tett til en varetektsfengslet 32-årig norsk-albaner, utpekt som en lederskikkelse i oslogjengen Young Bloods.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer