Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Full bombestøtte

WASHINGTON (Dagbladet): Ingen norske betenkeligheter over bruk av klasebomber da utenriksminister Jan Petersen i går møtte utenriksminister Colin Powell og sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før samtalene i utenriksdepartementet i USA og Det hvite hus sa Jan Petersen at han ikke er tilhenger av noen bombepause i Afghanistan, ettersom en slik pause vil gi Taliban anledning til å omgruppere og forbedre sin militære stilling. Etter samtalen med Colin Powell sa den norske utenriksministeren at debatten om bombepause hjemme i Norge bygger på en feilaktig forestilling om at bombingen hindrer nødhjelp i å komme inn i Afghanistan.

- Nå viser det seg at nødhjelpen kommer inn i landet, sier Petersen.

Klasebomber

Jody Williams, som fikk Nobels fredspris for sitt arbeid mot landminer beregnet på å drepe og lemleste mennesker, er skuffet og betenkt over Petersens manglende engasjement mot klasebomber.

- Jeg håper ikke dette er et signal om at Norge nå vil være mindre aktivt i kampanjen mot landminer og andre fredsspørsmål, sier Jody Williams til Dagbladet.

Hun sier at de ueksploderte, gule enhetene fra klasebombene fungerer som landminer. I Afghanistan har de i tillegg samme gule farge som nødrasjonene med mat som droppes fra amerikanske fly. Matpakkene skal derfor heretter pakkes inn i blå plast.

Del av debatten

- Vi følger opp spørsmålet om klasebomber i arbeidet med Konvensjonen om inhumane våpen, sier Jan Petersen som en forklaring på at han ikke ville ta spørsmålet opp i sin samtale med utenriksminister Powell.

I den etterfølgende samtalen med sikkerhetsrådgiver Rice ble temaet berørt ved at Petersen viste til at denne saken er blitt en del av debatten i Norge. Han unnlot å fortelle at landsstyret i regjeringspartiet Kristelig Folkeparti både ønsker bombepause og forbud mot bruken av klasebomber.

Lovlige våpen

Petersen legger vekt på at klasebomber er lovlige våpen som ikke rammes av noen internasjonale traktater eller overenskomster om konvensjonelle våpen, heller ikke traktaten som forbyr landminer.

Dette synet på klasebombenes status bekreftes av Steve Goose i Den internasjonale kampanjen mot landminer.

- Begrensningene for klasebomber i henhold til internasjonal lov er de samme som gjelder for andre typer konvensjonelle våpen. De skal blant annet ikke brukes direkte mot sivile.

Klasebombene som slippes i Afghanistan er av en type som har tre virkemåter. De 220 små bombene inni den store beholderen kan sprenges i 300 biter som fungerer som kraftige kuler på inntil 200 meters avstand. Ladningen kan trenge gjennom panser dersom den treffer et kjøretøy, og den kan starte branner dersom den lander i brennbart materiale, sier Goose.

Luftforsvaret i Norge er ifølge Steve Goose oppsatt med klasebomber.

Hele Norges coronakart