Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Full børs-panikk

New York-børsen ble seint i går kveld stengt av frykt for full panikk og børskrakk. I løpet av natta fortsatte kursraset da børsene i Tokyo og Australia åpnet igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kan bli ruglete noen dager

I løpet av de første tredve minuttene etter at Tokyo-børsen åpnet igjen natt til i dag, norsk tid, hadde Nikkei-aksjene falt med et snitt på 260,74 poeng, eller hele 1,53 prosent. Det er årsverste.

Den tvilsomme rekorden indikerer at trenden fra mandag er i ferd med å forsterkes, da børsen falt med 1,87 prosent i løpet av hele dagen.

Også i Australia var aksjeprisene i sterkt fall i løpet av den første halvtimen. Her med 93,4 poeng, eller hele 3,8 pros.

Aksjekursene i New York raste så voldsomt igår at børsledelsen besluttet å stanse all handel i en halv time for å hindre panikksalg, men en halvtime var ikke nok. Kursene bare fortsatte å rase, og børsen måtte stenge.

Kursfallet på 7,2 prosent er det største siden krakket i oktober 1987, og det er første gang ledelsen ved New York-børsen benytter mulighetene til å stanse aksjehandelen midlertidig. Det ble innført etter nettopp 87-krakket, der økonomene mener frykten bidro til å sende aksjekursene til bunns.

Clinton advarte

Desperate aksjemeklere så Dow Jones-indeksen rase med først 354 poeng slik at børsledelsen grep inn. Meklerne ropte i munnen på hverandre, viftet med hender og mobiltelefoner, men få rakk å selge unna hurtig nok. Da handelen ble gjenopptatt en halv time etter, forsøkte alle å selge industriaksjer, og indeksen gjennomlevde det hardeste fallet på ti år. Med et fall på over 550 poeng på Dow Jones ble all aksjehandel innstilt til i dag.

President Clinton advarte i går kveld mot panikk, og understreket gjennom sin pressetalsmann at amerikansk økonomi «er sunn». Presidenten blir imidlertid holdt løpende orientert av finansminister Robert Rubin.
- Vi ønsker at folk skal puste dypt inn og tenke over hvor de står. Dette markedet har gjort det usedvanlig bra de siste åra, og vi bør være rolige og fornuftige, sier Clintons pressetalsmann Mike McMurry.

Kursfallet er langt fra like alvorlig som i 1987, da Dow Jones-indeksen falt med 22 prosent. Det verste krakket skjedde i 1929, da kursfallet på New York-børsen sendte USA og store deler av verden inn i en langvarig økonomisk depresjon med massearbeidsledighet.

Datakrakk

Ingen drømmer om at det kan bli resultatet av dette «minikrakket», men amerikansk finansverden holder pusten. New York-børsen blir betraktet som selve termometeret på sunnheten i amerikansk og vestlig økonomi, og et hvilket som helst fall kan skape kjedereaksjoner for økonomi, næringsliv og arbeidsliv.

Krakket rammet i første rekke dataindustrien, men skyldes først og fremst uroen og kursfall på børsen i Hongkong og andre asiatiske børser. Dessuten skyldes det frykt for at de store dataselskapene ikke skal innfri de økonomiske resultatene som tidligere har vært forventet.

Hele Norges coronakart