ÅPNET I RØDT:  I dag åpnet Shanghai-børsen på minus åtte prosent, men endte til slutt opp på 3,9 prosent nedgang fra i går. Shenzhen-indeksen krympet 3,27 prosent. Sammenslått er de verdens andre største marked. Foto: Kim Kyung-Hoon / Reuters / NTB Scanpix
ÅPNET I RØDT: I dag åpnet Shanghai-børsen på minus åtte prosent, men endte til slutt opp på 3,9 prosent nedgang fra i går. Shenzhen-indeksen krympet 3,27 prosent. Sammenslått er de verdens andre største marked. Foto: Kim Kyung-Hoon / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Full børspanikk i Kina: - Bobla har sprukket. De som kan selge, selger alt de har

Nok en dag med blodrøde tall på den kinesiske børsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Shanghai-børsen åpnet i dag med en blodrød nedgang på minus åtte prosent, før den landet på en minus fire. Kinesiske myndigheter har lenge prøvd å stagge det dramatiske børsfallet, uten hell, og nå brer panikken seg blant investorene.

- Det er full panikk. Alle ønsker å selge og de som kan selge, selger alt de har. At Shanghai-børsen åpnet på minus åtte er kjempestort, sier økonom Ole André Kjennerud i DNB Markets til Dagbladet.

- Bobla har sprukket I skyggen av Hellas-krisen har det kinesiske markedet falt med 35 prosent på tre uker, noe som tilsvarer ti ganger så mye som Hellas' BNP, eller hele Storbritannias BNP. Det er enorme verdier.

- Toppen ble nådd i begynnelsen av juni og vi ser at potensialet for videre fall er veldig stort. Jeg mener at bobla har sprukket når vi ser et børsfall på 35 prosent. Men det er for tidlig å si om dette er starten på en finanskrise, sier Kjennerud til Dagbladet.

At den kinesiske boble kan sprekke, har lenge vært varsla og fryktet.

- Det kan se ut som den har sprukket nå. Myndighetene har satt i gang ekstreme tiltak for å hindre kursfallene, uten å lykkes, og Kina har sett et enormt kraftig fall etter en kraftig oppgang, sier seniorøkonom Erik Johannes Bruce i Nordea Markets til Dagbladet. 

Børsen har rast nedover i flere uker og kinesiske myndigheter har desperat prøvd å demme for fallet i markedet, uten hell. De begynte med å kutte i renta, før de frigjorde mer penger i markedet gjennom støttekjøp av aksjer. Det siste virkemiddelet er midlertidig stopp av all handel. 

- Halvparten av de børsnoterte selskapene har stoppet for videre handel, så selskaper og husholdninger får ikke lov til å selge lenger. Det er et veldig spesielt virkemiddel, det blir som å skyte seg selv i foten. Investorene ønsker uansett å selge, og mange er tvunget til å selge fordi de har lånt penger til å kjøpe aksjer. Vi har et marked der investorene ønsker å selge og den effekten klarer ikke myndighetene å motvirke, sier Kjennerud.

Slik kan det påvirke verden Det er 20 år siden Kina har opplevd et så stort fall over to uker. I første omgang er det kineserne selv som lider tapene.

- Det er gjennomsnittskineseren som taper penger her. Vi har den siste tiden sett en sterk strøm av vanlige kinesere som har gått inn i aksjemarkedet, kanskje uten å vurdere risikoen. Bønder som investerer alle sparepengene sine, for eksempel. Myndighetene har oppfordret kineserne til å investere i aksjer. Det at mange nå ikke får lov til å selge, kan for eksempel gjøre at de må ta opp forbrukslån for å dekke aksjetapene. Når vi ser på nøkkeltallene at forbruket i Kina går ned, vil dette også ha større effekt på verdensmarkedet, sier Kjennerud.

I 2008 førte en sprekk i den amerikanske boligbobla til en global finanskrise. Frykten nå er at det enorme børsfallet skal gjøre at den kinesiske kredittbobla sprekker. Det på grunn av de store antallene selskaper som har investert i markedet og kan stå overfor en konkurs.

Men dersom en kredittsprekk unngås, vil ikke børsfallet få så katastrofale innvirkninger på den kiesiske - og globale - økonomien. Per nå har nemlig ikke børsfallet noen direkte innvirkning på verdensøkonomien, skriver analytiker Amy Yuan Zhuang i Nordea Markets.

- Det store spørsmålet er om økonomien i Kina blir rammet av dette, da kan det bli alvorlig. Hvis ikke er det bare at rike kinesere som har investert store penger, nå får store tap, sier Bruce i Nordea til Dagbladet.

For finansielt sett er ikke det kinesiske markedet så godt integrert med resten av verden.

- Heldigvis ser vi små ringvirkninger fra aksjemarkedet inn mot andre typer finansielle markedet. I 2008 fikk vi en spredning fra børsen til andre markeder, så investorer også ble tvunget til å selge veldig mye annet. Den effekten har vi ikke nå i Kina, sier Kjennerud til Dagbladet.