Foto: TOVE WALDERHAUG
Foto: TOVE WALDERHAUGVis mer

Full brann i omsorgsbolig i Høyanger

Tolv til sykehus, ingen savnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND/HØYANGER (Dagbladet.no): Det brant søndag kveld kraftig i en omsorgsbolig i Høyanger kommune i Sogn og Fjordane. Til sammen personer ble sendt til sykehuset i Førde; åtte av dem er eldre mennesker og bor i omsorgsboligen, de fire siste er frivillige som deltok i redningsarbeidet, ifølge en pressemelding fra Helse Førde.

- Men det hørtes ikke ut som om skadene var alvorlige, sier operasjonsleder Leif Bell i Sogn og Fjordane politidistrikt til Dagbladet.no.
 
Ordfører Kjartan Longva i Høyanger er på brannstedet, og fortalte han har fått tilbakemelding på at det ser ut til at alle beboerne er evakuert ut fra omsorgsboligene.

- Den siste beskjeden jeg fikk fra brannvesenet, er at det ser ut til at alle er ute nå. Noen er tatt ned fra altaner, sier ordføreren til Dagbladet.no.

Ifølge politiet holdt røykdykkere ved midnatt fortsatt på med å gå gjennom leilighetene for å undersøke om alle er blitt reddet.

- Det er ikke meldt om noen savnede, sier operasjonsleder Bell.

Han sier det ser ut til at om lag halvparten av omsorgsboligene i komplekset har blitt skadet i den voldsomme brannen. Mange av de evakuerte er tatt med til en frisørsalong, et hotell, rådhuset og en ungdomsklubb i nærheten av brannstedet.

Det er 26 omsorgsboliger i komplekset, der det bor flest enslige og noen ektepar, opplyser ordføreren. Politiet sier det ifølge folkeregisteret bor 31 personer i boligkomplekset, melder NTB.

- Rutinemessig sjekker vi nå navnelister, forklarer Bell.

Bygningen var nærmest overtent da brannfolkene kom til stedet. På stedet er det både ambulanse, Røde Kors-personell og kommunalt helsepersonell, og ordføreren fortalte at et helikopter ankom stedet.

Omsorgsboligene ligger i tilknytning til et sykehjem der det bor 40 personer. Bygningene ligger ikke rett i nærheten av hverandre, men er knyttet sammen av en gangbro.

- Jeg har fått beskjed om at de er klare til å kunne evakuere på sykehjemmet. Det ser ikke ut til at brannen vil spre seg, men det er stor røykutvikling her, fortalte Longva.

Flere personer ble evakuert fra sykehjemmet ifølge politiet.

En ansatt ved senteret Dagbladet snakket med, sier at mye tyder på at brannen startet i en leilighet på toppen av omsorgssenteret. Leiligheten skal være lokalisert i den ene enden av toppetasjen. Brannen skal ha utviklet seg svært eksplosivt, men årsaken er fortsatt uklar.

Situasjonen i Høyanger sentrum ble i går kveld betegnet som kaotisk. Politiet har stengt av sentrum av byen, og det strømmet på med folk. Mange var slekt og venner av beboere ved senteret, andre var ansatte som har fri, men som desperat forsøkte å finne ut om det fortsatt var beboere inne i det kombinerte omsorgs- og aldershjemmet.

Foto: TOVE WALDERHAUG
Foto: TOVE WALDERHAUG Vis mer