Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krangel om BSU

Full BSU-krangel: - Den unge eliten får seg bolig uansett

Lederne i Unge Høyre og FpU advarer mot å angripe boligsparing for unge.

UENIGE: Bjørn-Kristian Svendsrud, leder i FpU, og Sandra Bruflot, leder i Unge Høyre, er uenige med ungdomspartilederne i KrF og SV om at BSU-ordningen gavner unge fra velstående familier. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
UENIGE: Bjørn-Kristian Svendsrud, leder i FpU, og Sandra Bruflot, leder i Unge Høyre, er uenige med ungdomspartilederne i KrF og SV om at BSU-ordningen gavner unge fra velstående familier. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 3. mai tok Martine Tønnessen, leder i Kristelig Folkepartis Ungdom, og Andrea Sjøvoll, leder i Sosialistisk Ungdom, til orde mot BSU.

Sjøvoll ville avvikle ordningen med boligsparing for ungdom, Tønnessen ville endre den:

- BSU bidrar bare til å forsterke forskjellene, ved at de som har foreldre som kan bidra til å spare får enorme skattefordeler. De som ikke har råd, går glipp av den muligheten, poengterte Andrea Sjøvoll (SU).

- Vi ser ikke poenget med at staten skal bruke en milliard kroner i året på å subsidiere dem som har råd til å spare, uttalte Martine Tønnessen (KrFU).

Troen på pisk

Sandra Bruflot, leder i Unge Høyre, sier til Dagbladet at hun reagerer på premisset til lederne i Kristelig Folkepartis Ungdom og Sosialistisk Ungdom.

- Den unge eliten de snakker om får seg bolig uansett. Det er veldig synd at tallet på BSU-sparere synker. For ungdom som ikke har en sterk familieøkonomi i ryggen, vil jo BSU være viktig, sier hun.

- Jeg må si jeg synes det er rart at ungdomspartiledere fra to partier som har så stor tro på pisk når det gjelder avgifter, ikke har tro på insentiver i form av gulrøtter. Det er bemerkelsesverdig hvor mange ganger SV og KrF foreslår å øke avgifter for å endre folks atferd. Men de tror altså ikke på insentiver for å få ungdom til å spare, sier Sandra Bruflot.

Lurt å spare penger

Bjørn-Kristian Svendsrud, leder i Fremskrittspartiets Ungdom, mener det i seg selv er en verdi at det lønner seg å spare.

- Ungdom lærer seg at det er lurt å spare penger, fordi de får en avkastning de kan bruke seinere. Argumentet om at det bare er eliten som kan kjøpe seg bolig fordi de har foreldre som fyller opp BSU-kontoen, faller gjennom, sier han.

- De unge som har foresatte med sterk økonomi kommer jo uansett til å få hjelp hjemmefra, helt uavhengig av om de har BSU eller ikke. Det kan ingen gjøre noe med. Men BSU gir alle unge muligheten til å spare penger, som de seinere kan bruke på bolig, sier FpU-lederen.

Privilegerte unge

Bjørn-Kristian Svendsrud hevder at det ikke er en menneskerett å bo i Oslo sentrum når boligmarkedet er presset.

- Det kan være smart å se seg om etter et sted der leiligheter og hus er billigere. Unge som har kommet seg inn på boligmarkedet er privilegerte.

- Løsningen er ikke å innføre eiendomsskatt, som fører til at unge som må leie bolig får økt leie fordi huseieren må finansiere eiendomsskatten, sier Bjørn-Kristian Svendsrud.

Leie-til-eie

Sandra Bruflot har tro på leie-til-eie som tiltak for å åpne veien til boligmarkedet.

- Det finnes flere eksempler på at leie til-eie har vært vellykket. I Drammen kommune har det ført til at mange lavinntektsfamilier har kommet seg inn på boligmarkedet, sier UH-lederen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media