Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Full City» brøt prosedyren før oljekatastrofe

Varslet ikke da hun begynte å drive. Miljøkatastrofen er et faktum.

ÆSJ, FOR NO' KLISS: Kystminister Helga Pedersen (Ap) og miljøvernminister Erik Solheim (SV) var i går på plass i Langesund i Telemark. De gikk i strandkanten der olja var tjukk og seig, og la ikke skjul på at ulykken gjorde sterkt inntrykk. - Det skal ikke stå på penger for å få gjort det rent, sier Pedersen.
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
ÆSJ, FOR NO' KLISS: Kystminister Helga Pedersen (Ap) og miljøvernminister Erik Solheim (SV) var i går på plass i Langesund i Telemark. De gikk i strandkanten der olja var tjukk og seig, og la ikke skjul på at ulykken gjorde sterkt inntrykk. - Det skal ikke stå på penger for å få gjort det rent, sier Pedersen. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LANGESUND/OSLO (Dagbladet): De miljørelaterte konsekvensene etter at bulkskipet «Full City» grunnstøtte på Såstein utenfor Langesund natt til fredag, kan bli enorme.

Losoldermann Geir Eikeland bekrefter at Kystverket i etterkant av tragedien tvinges til på ny å vurdere om skip kan ankre opp på Såstein.

- I ettertid må vi gjøre en ny risikoanalyse, sier Eikeland til Dagbladet.

Han understreker at Såstein er en vanlig ankringshavn, og i bruk hele året.

- For årstida var det svært uvanlig vær, påpeker losoldermannen.

Observert av losbåt
Det Panama-registrerte skipet meldte ikke selv at det begynte å drive, da katastrofen inntraff.

Kystverkets aksjonsleder, Jon Marius Ly, opplyser til Dagbladet at en losbåt like etter midnatt natt til fredag observerte at «Full City» begynte å drive. Trafikksentralen i Brevik tok kontakt med skipet.

- Hva som eksakt ble sagt, vet jeg ikke, opplyser Eikeland.

Opptaket av samtalen har ikke vært tilgjengelig. Men Eikeland bekrefter at det ikke er vanlig prosedyre at skip unnlater å varsle.

Losoldermann Eikeland slår på generelt grunnlag fast at skip skal varsle når slike situasjoner inntreffer.

- Men det gikk her svært fort, og kapteinen må primært prøve å komme seg ut av situasjonen, påpeker han.

- Ankeret løsnet
Den kinesiske kapteinen på skipet sier til statlig kinesisk TV at ankeret løsnet fra bunnen på skipet i den kraftige stormen.

Kystverket gjennomførte i går to nye overvåkningsflyginger, og oppdaget et større oljeflak på utsiden av Jomfruland utenfor Kragerø.

Oljen har spredt seg til de attraktive friområdene langs kysten av Bamble og Kragerø. Vinden blåste natt til i går fra nordvest, og sendte oljen mot de vakre naturperlene.

Brannfolk oppdaget også olje så langt sør som Risør.

- Det er ikke snakk om veldig mye, men det er sett tungolje litt vest for Risør, opplyser brannsjef i Østre Agder brannvesen, Ove Frikstad, til Dagbladet.

Den nøyaktige mengden olje som har lekket ut, er ikke kjent.

Opptil 200 tonn har lekket
Men overfor Dagbladet anslår aksjonsleder Ly i Kystverket mengden til å være mellom 50 og 200 tonn.

- Altså er det omkring 900 tonn olje igjen på skipet, sier Ly.

Han oppgir det å være svært vanskelig å anslå dette nøyaktig, da oljetankene er punktert.

Vann har lekket inn i tankene, og vanlige måleverktøy kan ikke brukes.

Det kjente nederlandske bergingsselskapet «Smith Salvage» begynner i dag nødlossing av havaristen.

Skyter fugler
Det voldsomme oljesølet er en katastrofe for fuglelivet i nærheten. Noen av fuglene er så skadet at de må avlives ved skyting

- Hittil har vi avlivet i underkant av 120 fugler. Vi holder på i to uker, om det skulle trengs, sier Torstein Dahl, formann i viltnemnda i Bamble, til Dagbladet.

- Så langt er skyting det eneste rette. Men får vi beskjed om å vaske, gjør vi det, sier Dahl.

WWF-leder Rasmus Hansson er sterkt kritisk til fugleskytingen, og varsler overfor Dagbladet at organisasjonen vil påbegynne vasking av oljerammede fugler neste uke.

Påvirker ikke oljeleting
Miljøvernminister Erik Solheim nekter å blande kritikken rundt oljeletingen i Lofoten og Vesterålen inn i oljekatastrofen i Langesund.

¬- Det er ikke riktig, midt oppi dette, å gjøre norsk innenrikspolitikk av saken, sier Solheim til Dagbladet.

SKIPET: Det Panama-registrerte bulkskipet Full City gikk på grunn ved Såstein utenfor Langesund i Telemark, natt til fredag. Fra luften vises betydelige oljemengder. 
Foto: Kystverket / SCANPIX
SKIPET: Det Panama-registrerte bulkskipet Full City gikk på grunn ved Såstein utenfor Langesund i Telemark, natt til fredag. Fra luften vises betydelige oljemengder. Foto: Kystverket / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media