FIKK DOM: Kapteinen og tredjestyrmannen på skipet Full City fikk i dag i Nedre Telemark tingrett dom på 6 måneder og 60 dagers fengsel. FOTO: PER FLÅTHE
FIKK DOM: Kapteinen og tredjestyrmannen på skipet Full City fikk i dag i Nedre Telemark tingrett dom på 6 måneder og 60 dagers fengsel. FOTO: PER FLÅTHEVis mer

Full City-kaptein fikk 6 måneder fengsel

Forsvarsadvokat Bryjar Østgård anker dommen mot kapteinen og tredjestyrmannen etter oljesølet etter Full Citys grunnstøting utenfor Langesund 31. juli 2009.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| SKIEN (Dagbladet):-Jeg har ikke satt meg inn i domspremissene, men vi anker saken til lagretten, forteller Brynjar Østgård til Dagbladet.

Han reagerer på tre ting i dommen. For det første undrer han seg over at det ikke er tatt mer hensyn til forsvarets beviser. For det andre er han overrasket over at ikke retten har vurdert sterkere Trafikksentralens rolle i saken. Og til sist hevder han at rettens diskusjon rundt spørsmålet om sterk uakstomhet er for grunn.

Aktor og statsadvokat Petter Sødahl er på sin side fornøyd med dommen.

-Vi er stort sett blitt hørt på alle punkter, sier han.

Feil i dommen

Den kinesiske kapteinen ble dømt på nesten alle tiltalepunkter etter Forurensingsloven og Skipssikkerhetsloven.

Av de seks månedene i fengsel er 120 dager gjort betinget, med en prøvetid på to år.

Tredjestyrmannen slapp med 60 dagers fengsel hvorav 21 dager er gjort ubetinget. Her var det rot i domsslutningen, som sier 21 dager betinget. Partene ser på dette som en lapsus og regner med at domslutningen endres til korrekt ordlyd. Ingen ble idømt saksomkostninger eller bøter.

Kapteinen og styrmannen fikk lov til å reise tilbake til Kina etter den to uker lange rettsaken i Nedre Telemark tingrett.

Angrende kaptein
I løpet av de 14 dagene som var satt av til rettssaken fikk de tilstedeværende oppleve en angrende kaptein, og ikke minst en kaptein som mistet sin ære.

Den skjebnesvangre turen innom Grenland var nemlig hans siste før pensjonering.

I tillegg fikk retten også innblikk i en verden der rangordningen er konsekvent. Kapteinen har ikke privat omgang med mannskapet, og blir derfor behandlet med betydelig respekt.

Noe om kan forklare at styrmannen på brua natt til 31. juli kviet seg for å vekke kapteinen til tross for vanskene skipet befant seg i.

Oljesølet
Full City grunnstøtte i fjor sommer, og hadde 1120 tonn olje og diesel i tankene da det drev på skjærene øst for øya Såstein.

Det meste av lekkasjen gikk inn i lasterommet, men det er anslått at drøyt 300 tonn olje lakk ut og forurenset strandsonen fra Larvik til Tvedestrand. En strekning på 120 kilometer.

Det aller meste drev imidlertid i land i Langesund, Såstein, Stråholmen og deler av Mølen i Vestfold.

Skadene
Det var i første omgang sjøfuglene som fikk merke oljesølet.

I særdeleshet ærfuglhunner og deres unger, som på denne tiden av året oppholder seg i det aktuelle området. Men også skarv, teist og andre fugler ble påført oljeskader.

Hvor mange som har bukket under, både direkte og som følge av seinskader, er ikke kjent. I tillegg til dette er både badestrender og våtmarksområder infisert med olje.

Dersom oppryddingen ikke blir ferdig denne våren, kan det faktisk komme på tale med badeforbud på grunna i Krogshavn som følge av oljerester i sanden.