Full diplomatkrangel mellom Norge og Polen

Norge har mottatt klager om vold og trusler fra den polske konsulen Slawomir Kowalski, og har erklært han som uønsket i Norge. Polen svarer med samme mynt.

UØNSKET: UD bekrefter at en polsk konsul er erklært uønsket i Norge. Her er et bilde av Polens ambassade i Oslo.  Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
UØNSKET: UD bekrefter at en polsk konsul er erklært uønsket i Norge. Her er et bilde av Polens ambassade i Oslo. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter at det norske utenriksdepartementet mandag erklærte at Polens konsul Slawomir Kowalski er uønsket i Norge, har Polen i kveld svart med samme mynt.

En norsk diplomat er nå erklært uønsket i Polen, melder det polske utenriksdepartementet i en uttalelse.

- Utenriksdepartementet er tilfreds med Slawomir Kowalskis arbeid, spesielt med hans engasjement for å forsvare interessene til polske familier, heter det i uttalelsen fra polske myndigheter.

- Vold og trusler

Samtidig sa norsk UD tidligere i dag at de har mottatt gjentatte klager på den polske konsulen.

- Dette skjer fordi hans personlige oppførsel ikke er forenlig med hans rolle og status som diplomat, sa konstituert kommunikasjonssjef Kristin Enstad i Utenriksdepartementet til tidligere i dag.

Utenriksdepartementet har mottatt gjentatte klager på konsulen, som blant annet går ut på truende og til dels voldelig oppførsel mot offentlige tjenestemenn, og at han har hindret dem i deres arbeid. Han har også nektet å etterkomme pålegg fra politiet og er ved noen anledninger også blitt politianmeldt. Konsulens oppførsel har blitt tatt opp gjentatte ganger med Polens ambassade de siste åra.

Polske myndigheter kjenner seg ikke igjen i de norske anklagene.

- Vi stadfester at anklagene om den polske konsulens virke er ubegrunnet, og legger seinere til:

- Helt urimelig

- I denne situasjonen, basert på prinsippet om gjensidighet og i tråd med internasjonal skikk, har polske myndigheter besluttet å erklære et medlem av det diplomatiske korpset ved den norske ambassaden i Warszawa som utfører konsulære plikter, som en uønsket person.

SLÅR TILBAKE: Polens utenriksminister Jacek Czaputowicz opplyser at de nå har erklært en norsk diplomat uønsket i Polen. Foto: AP Photo/Francisco Seco/NTB Scanpix
SLÅR TILBAKE: Polens utenriksminister Jacek Czaputowicz opplyser at de nå har erklært en norsk diplomat uønsket i Polen. Foto: AP Photo/Francisco Seco/NTB Scanpix Vis mer

UD vil på spørsmål fra Dagbladet ikke gå mer konkret inn på hva slags arbeidsoppgaver den norske diplomaten i Polen har. Det er imidlertid kjent at personen Polen nå erklærer uønsket jobber ved den norske ambassaden i Polen.

Konstituert kommunikasjonssjef Kristin Enstad i Utenriksdepartementet sier det er skuffende at Polen velger en type gjengjeldelse i denne saken.

- Vi har ikke fått klager fra polske myndigheter på norske diplomaters oppførsel i Polen. Det er derfor helt urimelig at Polen som en reaksjon utviser en norsk diplomat, sier hun.

- For Norge handler dette om en enkelt diplomats oppførsel i møte med norske myndigheter og ikke om sakene han har arbeidet med, legger hun til.

Barnevernsbråk

Det polske utenriksdepartementet har betegnet anklagene fra norsk hold som urimelige.

I henhold til Wien-konvensjonen om diplomatisk samkvem har Norge rett til å erklære personer med diplomatstatus i Norge for uønsket. Dette innebærer en plikt for Polen å enten tilbakekalle angjeldende person eller bringe hans tjenestegjøring ved ambassaden til opphør.

Utenriksdepartementet oppfordret polske myndigheter til å hjemkalle konsulen, som er normal framgangsmåte før noen fratas sin status som diplomat med privilegier og immunitet i Norge. Når denne anmodningen ikke er blitt etterkommet, har UD sett seg nødt til å erklære ham uønsket som diplomat i Norge, opplyser Enstad.

UD ba i januar Polen om å kalle hjem konsulen etter at han skal ha blandet seg inn i barnevernssaker hvor polske familier var involvert. Polens utenriksminister Jacek Czaputowicz gikk imidlertid ut kort tid etter og fastslo at konsulen blir på kontoret som planlagt til slutten av juni.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer