Full dommerpott

Tidenes beste Idol-dommere er på plass. I just love it.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TAKK TIL dommerbordet. Nå slipper jeg å finne på noe utenfor stua denne høsten. Årets dommere, fra venstre Jan Fredrik Karlsen, Mariann Thomassen, Benedicte Adrian og Asbjørn Slettemark, utfyller hverandre perfekt: To blonde, skjønne kvinner, den ene vill, den andre moden, og to menn, en go’ing og en skjeggete suring. Ulike typer, karakterer eller personligheter som Karlsen sier, som kler og utfyller hverandre. De mistenkes for å være ekte entusiastisk på prosjektets vegne. De starter fra første stund med å gi jernet. Det blir godt tv.

Overdommer Karlsen: Er det mulig å være så sykt positiv og energisk? Yes, sjarmklumpen Karlsen med mange hatter, er beviset. Første gang han var med i 2003 hadde Jan Fredrik ordet «personlighet» på hjernen. Hver gang noen kom til å synge rent, vips, hadde de personlighet. Var Karlsen misfornøyd, hadde kandidaten ingen personlighet. Det språklige repertoaret er utvidet, men Karlsen er fortsatt besatt av særpreg og personlighet i stemmen.

Gærne-Mariann: Surferosa-vokalisten kjent for sine fine turndrakter, er litt sprø. Ikke på en teit, men sjarmerende måte, med knallgul sveis og verdens styggeste røde Åge Aleksandersen-briller. Det er bra å ha en ung artist i gjengen. Turndrakta fra Stryn jobber for å få gærningene gjennom nåløyet.

Seriøse-Benedicte: Endelig en sangfaglig sterk dommer. Dette vennlige fagalibiet vet hva klang er og kan sin høye C. De to kvinnelige dommerne gjør Idol bedre. Jeg er uenig med tv-anmeldere som hevdet at damene befinner seg i skyggen av guttene.

Bølle-Asbjørn: Musikkjournalisten og Pyro-programlederen har tidligere takket nei til Idol av kredibilitetsgrunner. Men så fant Slettemark ut at det er gøy å være på tv. Dessuten er ikke Idol noen kred-risiko. Men det er bra for Idol med mer rockekred. Macho-bulldoseren er en finfin justering til den sprudlende blide gjengen og god på nådeløse one-linjere.

ÅRETS DOMMERE er villige til å være fæle. Onde dommere er god tv-underholdning. Det holdt ikke at Slemme-Tor (Milde) slang med leppa, når de andre dommerne i fjor var så tamme. I år spares det ikke på kroppsspråket og kommentarer som «Dette er vokalonani», «Det verste jeg har hørt» og «Jeg får vondt i ørene når du synger». Lengst gikk Sleggemark: «Hadde du sunget på Titanic, hadde det kanskje vært like greit at de kjørte på det isfjellet», slengte han etter ungjenta som sang «My heart will go on».

DET ER LITEN tvil om at mobbing er sentralt for et maksimalt underholdende Idol. Mobbingen kan, delvis, forsvares fordi konseptet er så kjent. Alle vet hva som skjer. Mange unge synes det er helt kult å drite seg ut på tv. Andre er sårbare og veldig unge. Klipperne bør iblant motstå fristelsen til å redigere styggest mulig.

FORRIGE FREDAG så 635 000 premieren. TV 2 har for lengst lyktes med å gjøre Idol til en nasjonal begivenhet, som landskamper og ski-VM. Onsdag lo jeg høyt, flere ganger. Jeg fristes til å utrope årets Idol til tidenes beste. Men nøler. Full pott avhenger tross alt av at noen sangfugler avslører anslag til talent og sjarm. Jeg vil sjarmeres til døde til onsdags- og fredagspizzaen.