KRITISERES: Ap går i strupen på helseminister Bent Høie (H) for det de mener er svakt lederskap på helseområdet.  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
KRITISERES: Ap går i strupen på helseminister Bent Høie (H) for det de mener er svakt lederskap på helseområdet.  Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Full eldrekrangel:
Ap går i strupen på Høie for «svakt lederskap»

Ap roser Frp-nestleder Per Sandbergs innrømmelse av eldrebom. Nå må helseministeren rydde opp, mener de. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frp-nestleder Per Sandberg innrømmet denne uka at egen regjering ikke har å ha gjort nok for eldre.

Prøveprosjektet om statlig finansiert eldreomsorg - en av Frps store seire i regjering - ser nemlig ut til å koke bort i kålen.

- Det skulle liksom være eksempelet vi kunne hvile på, men det blir det ikke. Det blir ikke den suksessen vi hadde håpet på, sa Sandberg til Dagbladet.

Samtidig gikk han langt i å innrømme at regjeringen ikke hadde gjort nok for eldre, ved at man «ikke har fått til det krafttaket som trengs»

Stortingsrepresentant i helse- og omsorgskomiteen, Tove Karoline Knutsen (Ap), synes det er bra at Frp-nestlederen innrømmer nederlag.

Men mener Sandbergs uttalelser viser at partiet står i spagat.

MÅ AVVIKLES: Tove Karoline Knutsen (Ap) mener det er på tide at hele forsøksordningen om statlig finansiert eldreomsorg avvikles. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
MÅ AVVIKLES: Tove Karoline Knutsen (Ap) mener det er på tide at hele forsøksordningen om statlig finansiert eldreomsorg avvikles. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Frps eldregeneral Bård Hoksrud har nemlig forsvart prosjektet om statlig finansiert eldreomsorg heftig ved flere anledninger.

- Sandberg er den eneste i partiet som har turt å innrømme fiaskoen, og han bør ta en prat med Bård Hoksrud som reiser land og strand rundt og sier at det er Ap som har skylda for at det gikk som det gikk, sier stortingsrepresentant Tove Karoline Knutsen (Ap) til Dagbladet.

Ber om avvikling

Hun mener det er på tide at hele prøveprosjektet avvikles - og oppfordrer helseminister Bent Høie til å ta ansvar «når alle kan se at forsøket har feilet»

- Høyre sitter stille i båten og lar Frp få komme med det ene udugelige forslaget etter det andre og lar dem få gjennomslag, og det synes jeg er dårlig lederskap. Jeg hører av og til noen som sier: Hva er farlig med å prøve ut dette? Problemet er at dette er bruk av fagfolk, tid og penger som stjeler ressurser fra den eldreomsorgen som kan virke, og det er det som er så trist. Man sløser vekk ressurser på udugelige påfunn, sier Knutsen.

Frps eldrepolitiske talsmann Bård Hoksrud, lar seg provosere av uttalelsene. Han avviser at det er noen uenighet mellom ham og Frp-nestlederen, og påpeker at både han og Sandberg mener statlig finansiert eldreomsorg er grunnsteinen i eldrepolitikken.

Hoksrud er fornøyd med det Frp har fått til i eldrepolitikken så langt i regjering.

IKKE KRITISK: Eldregeneral Bård Hoksrud i Frp avviser at det er noen uenighet mellom ham og Frp-nestlederen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
IKKE KRITISK: Eldregeneral Bård Hoksrud i Frp avviser at det er noen uenighet mellom ham og Frp-nestlederen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Jeg er fornøyd med jobben vi er i gang med, men vi er langt fra ferdig. Det er er gjort masse de siste tre årene. Det eneste Ap er gode på er å klage og syte, sier han.

Skyter tilbake

Han innrømmer imidlertid at han gjerne skulle hatt flere kommuner med i prosjektet om statlig finansiert eldreomsorg. Egentlig var 24 kommuner påmeldt. Nå er seks igjen. Resten har trukket seg.

- Har prosjektet mislyktes?

- Jeg skulle så klart sett at flere kommuner var med, men det er en frivillig ordning hvor en del lokalpolitikere ikke ønsket å bli med, og sånn er det. Samtidig er jeg helt overbevist om at eldre og pleietrengende som er med vil få et bedre tilbud, sier han.

Statssekretær Lisbeth Normann (H) i Helse- og omsorgsdepartementet vil heller ikke ta kritikk - og retter skytset tilbake til Arbeiderpartiet.

Hun forsvarer helseminister Bent Høie, som ikke har hatt anledning til å kommentere saken fordi han er på ferie.

- Vi tar tak i de største utfordringene innen eldreomsorgen når vi får fart på byggingen av sykehjemsplasser, hever kompetansen, bedrer ledelsen og sørger for bedre kontroll med legemidlene for alle som bor på sykehjem. På samme tid som vi gjør alt dette, tør vi å tenke nytt og prøve ut nye måter å gjøre ting på. Det er oppsiktsvekkende at vi får kritikk for dette fra et parti der den helsepolitiske talsmannen har innrømmet at deres egen eldrepolitikk var for dårlig og at man trengte å ta et større nasjonalt ansvar, sier hun til Dagbladet.

Samtidig er hun bare delvis enig i kritikken fra Sandberg.

DELVIS UENIG: Lisbeth Normann (H), statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet er bare delvis enig med Frp-nestlederen. Og hun finner seg ikke å bli kritisert av Ap.  Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
DELVIS UENIG: Lisbeth Normann (H), statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet er bare delvis enig med Frp-nestlederen. Og hun finner seg ikke å bli kritisert av Ap.  Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

Overfor Dagbladet denne uka, lanserte Frp-nestlederen en liste med fem nye satsingsområder innen eldreomsorg. Deriblant vil han ha en ny diskusjon om det såkalte sølvpussfradraget - altså skattefradrag for tjenester i hjemmet som barnepass og vaskehjelp.

Fem mot-punkter

Han foreslo også noen mindre konkrete punkter som økt bruk av frivillige turnusordninger, økt satsing på velferdsteknologi, å løfte statusen på velferdsyrkene, og økt valgfrihet for eldre for egne tjenester.

Normann parerer med en fempunktsliste som hun mener viser at regjeringen faktisk er i gang med helt konkrete forbedringer innen eldreomsorgen:

Den innebærer:

  • Økt bygging av nye sykeheimsplasser der staten nå tar halve regningen og lovfestet rett til sykeheimsplass.
  • 1,2 milliarder kroner i inneværende års statsbudsjett for å øke kompetansen blant helseansatte, og få ned andelen ufaglærte.
  • En demensplan som fra 2020 blant annet lovfester et daglig aktivitetstilbud for demente.
  • Innføring av forskriftsfestet legemiddelgjennomgang for å bedre kontrollen med hva slags medisiner sykeheimspasienter faktisk får.
  • Opprettelsen av en egen lederutdanning for helsesektoren i samarbeid med BI, hvor det første kullet nå er ferdig.

- Jeg tenker at det er viktig for oss som sitter på detaljene og vise fram hva vi driver med, sier Normann.

- Sandberg sier regjeringen må innrømme at man ikke har fått gjort nok?

- Jeg er enig med Per Sandberg i at vi har en veg å gå. Det er for ujevn kvalitet på tjenestene i forskjellige kommuner, og det er helt riktig av ham å peke på. Samtidig er det viktig å få fram at regjeringen nå har satt i gang helt konkrete tiltak som vil hjelpe på for de svakeste gruppene av eldre, sier hun til Dagbladet.