Full far dømt for familievold på ferietur i Tyrkia

2,72 i promille ved hjemkomst til Værnes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En far i 40-årene fra Nord-Trøndelag er dømt for tre tilfeller av legemsbeskadigelse og ett tilfelle  trussel mot egne barn og mot voksne familievenner på en ferietur til Tyrkia i fjor.

Innherred tingrett viser til straffelovens paragraf 12, kapittel 3 om at norsk lov også gjelder i utlandet når saken gjelder blant annet vold mot barn.

Dommen omtaler en ferieuke - med unntak av en dag - preget høyt alkoholforbruk, ukvemsord, seksualisert prat, omsorgssvikt  og krangel med voksne og egne barn i samme reisefølge.

Promille: 2,72
På flyet hjem var det også drikking, søl og ukvemsord som flypersonalet følte truende. Derfor ble det tatt alkotest av mannen da flyet landet på Værnes.

Den viste 2,72 promille.

Bakteppet for saken er at mannen og barnas mor var i et samlivsbrudd og hadde delt omsorg for de tre barna da ferien ble planlagt.

Mor gikk med på at far tok med de tre barna på ferie under forutsetning av et felles vennepar og et par andre voksne var med på samme tur.

Aktor la ned påstand om ni måneders fengsel og at familiefaren skulle betale 80 000 kroner i oppreisningserstatning til hver av de tre barna.

Tiltalte nektet straffskyld.

Retten: - Nedre sjikt
En enstemmig rett påpeker at legemsfornærmelsene hver for seg var i «nedre sjikt» og lar nåde gå for rett i forhold til flere av tiltalepunktene og straffeutmåling.

Det er blant annet begrunnet med at mannen nå i en lang periode har sluttet å drikke, og har fått et bedre forhold igjen både til barna og deres mor, som ikke var med på ferieturen.

Retten kom til at 90 dagers fengsel er passe straff, hvorav 30 dager er gjort betinget med to års prøvetid.

Retten har også avvist påtalemyndighetens påstand om 80 000 kroner i oppreisning til hvert av barna. I dommen heter det at barna ikke ser ut til å ha tatt skade  av opplevelsene på ferien.

Dessuten ble han bare domfelt for legemsbeskadigelse mot ett av barna, og retten synes ikke det vil være riktig å gjøre forskjell på søsknene i forhold til erstatning.

Trønder-Avisa omtalte dommen først.